HUKUM KOREK HIDUNG DAN TELINGA KETIKA BERPUASA !

Alhamdulillah, hari ini kita sudah masuk kedalam bulan ramadhan yang mulia. Permasalahan utama hari ini adalah boleh ke korek hidung ketika puasa?


Ramai di antara kita tekun dalam memahami hukum di sebalik Bulan Ramadhan . Ramadhan Kareem , ucapan untuk sahabat-sahabat ku yang di seluruh pelusuk dunia yang menyambut Ramadhan, semoga ramadhan tahunini merupakan ramadhan terbaik untuk kita semua. 


Dalam bulan puasa , pastinya ramai yang tertanya-tanya, boleh ke nak korek telinga  ketika berpuasa ? boleh ke nak buang kotoran dalam rongga terbuka ketika berpuasa ? . nak tahu apa jawapannya ?

Baca juga : Cara Niat Puasa !

HUKUM KOREK HIDUNG DAN TELINGA KETIKA BERPUASA !

Hukum korek telinga ketika berpuasa ?


Ketika siang hari di bulan ramadhan, telinga kita gatal dan mungkin ada kotoran atau ada binatang masuk ke bahagian tersebut. Boleh ke kita buang dan sejauh mana jari tangan ini  boleh masuk kedalam telinga.Jawapannya : Boleh , menurut Ustaz Azhar Idrus, Hukum korek lubang telinga ketika puasa adalah boleh , tetapi kalau saja-saja nak masuk jari ke dalam telinga adalah makruh . Bila masa yang batal ? Dikira batal apabila jari kita sampai melebihi ear drum atau gegendang telinga kita .


Hukum Korek Hidung ketika berpuasa ?


Kalau di bahagian hidung kita pula, ada kotoran yang masuk atau ada tahi hidung yang sudah keras atau lembut boleh kah kita buangnya ketika siang hari di bulan ramadhan.


Jawapanya : Boleh , dan makruh kalau saja-saja korek. Batal puasa apabila kita masukkan jari kedalam hidung sehingga jari kita melebihi tulang hidung atau jari kita sampai ke otak .


Kalau masih tak faham, dalam video yang kami sediakan ini menjelaskan lebih mendalam dan lebih padat mengenai apa yang kita bincangkan. 


Ustaz Azhar terangkan dengan mudah untuk kita faham. Semoga bermanfaat. 

baca juga : Hukum Pakai Earphone ketika Berpuasa
           

Alhamdulillah, zaman sekarang mudah untuk kita belajar panduan agama mengikut ulama-ulama yang kita thiqah dan percaya . 

Moga-moga usaha , kita untuk belajar agama, di terima sebagai amal baik kita sepanjang bulan ramadhan. Insyaallah .Sekian
Previous Post Next Post