Hukum Pakai Earphone Ketika Berpuasa !

Share:

Assalamualaikum,

bila ramadhan tiba, pastinya beberapa kekeliruan kita tentang amalan yang kita lakukan akan mula timbul di benak fikiran kita.

dan salah satu persoalan yg di tanyakan kepada ustaz harryanto ketika beliau ke udara di stesen Hotfm adalah mengenai earphone .

" ustaz, sah tak puasa kalau pakai earphone "


ini jawapan ustaz,

" tak sah, KALAU earphone tu masuk sampai ke perut "

hahaha. aku dengar ustaz cakap cm tu pun , aku dah tergelak dah. haha

cuma aku terpanggil nak ulas skit.
maksudnya pakai Earphone tak membatalkan puasa, sbb dia di letakkan di rongga yang tidak ke perut.

itu je. huhu

settle dah satu masalah.

jadi batal puasa tak ?

jawapannya TIDAK !

huhu.
sekian.

update : sebab apa tak batal puasa jika pakai earphone ? sebabnya , kita hanya pakai earphone di rongga luar. bila masa yang kita pakai earphone batal puasa ? bila earphone itu masuk melebih ear drum atau gegendang telinga . 

moga bermanfaat.


3 comments:

  1. haha, huda pun tergelak tengok video tentang soalan ni yang hotfm upload dekat fb =)

    ReplyDelete
  2. Apa hukum mencium teddy bear ketika berpuasa?Batal atau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teddy bear tuh boleh menaik kan shahwat awak tak?kalau peluk teddy bear awak boleh keras,haram jawapan nya.

      Delete