Hukum Pakai Lipstik Ketika Puasa Bagi Orang Perempuan

Memandangkan kita pun sudah memasuki bulan Ramadhan, aku nak kongsikan dengan korang mengenai hukum orang perempuan pakai lipstik ketika berpuasa. Mesti ramai yang tak tahukan.


Penggunaan gincu ketika berpuasa telah menjadi perbincangan yang cukup kontroversial di kalangan umat Islam. Beberapa ulama memperbolehkan penggunaan gincu selama berpuasa, sedangkan yang lain menganggap bahwa hal ini dapat membatalkan puasa. 


Dalam artikel ini, kita akan membahas pendapat yang berbeda-beda tentang hukum penggunaan gincu ketika berpuasa dalam Islam.


Sebelum ini aku dah kongsikan mengenai penggunaan earphone ketika puasa yang sudah pasti menjadi persoalan besar bagi anak muda sekarang ini. Harap ia membantu kita semua. Hukum Pakai Lipstik Ketika Puasa

Pendapat Ulama yang Mempertimbangkan Gincu sebagai Benda Luar


Pendapat pertama yang memperbolehkan penggunaan gincu selama berpuasa didasarkan pada pandangan bahwa gincu adalah benda luar dan tidak memasuki tubuh. 


Menurut ulama yang mempertimbangkan ini, lipstik tidak dapat membatalkan puasa dan dapat digunakan selama berpuasa.


Salah satu pendapat yang memperbolehkan penggunaan gincu selama berpuasa adalah pendapat Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin, seorang ulama terkemuka dari Saudi Arabia. 


Dia berpendapat bahwa penggunaan gincu selama berpuasa tidak membatalkan puasa karena Gincu hanya ditempatkan pada bibir dan tidak masuk ke dalam tubuh.


Pendapat Ulama yang Menganggap Lipstik Memasuki Tubuh


Pendapat lain adalah bahwa penggunaan gincu ketika berpuasa dapat membatalkan puasa karena gincu dianggap memasuki tubuh. Pendapat ini didasarkan pada prinsip dasar bahwa apa pun yang memasuki tubuh dapat membatalkan puasa.


Syaikh Abdullah Al-Mani dari Saudi Arabia termasuk di antara ulama yang menganggap penggunaan gincu dapat membatalkan puasa. Menurutnya, penggunaan gincu dapat mengakibatkan orang menelan sejumlah kecil gincu yang menempel di bibir dan hal ini dapat membatalkan puasa.


Pendapat lain yang menganggap penggunaan gincu dapat membatalkan puasa juga muncul dari Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah Al-Sheikh, Mufti Kerajaan Arab Saudi. Menurutnya, jika gincu sampai menempel di tenggorokan atau tengah-tengah bibir, itu dapat dianggap sebagai masuk ke dalam tubuh dan membatalkan puasa.

Boleh ke Pakai Lipstik Ketika Puasa ?Jom kita ikuti jawapan dari Mufti Wilayah Persekutuan untuk isu ini.


👇👇


Penggunaan gincu di siang hari bulan Ramadhan tidak membatalkan puasa namun sekiranya ditelan (memasuki rongga) rasa yang terdapat pada gincu tersebut maka ianya membatalkan puasa.Adapun semata-mata terdapat ‘rasa’ daripada bibir yang digincu itu maka ianya tidaklah membatalkan puasa kecuali dia menelannya selepas itu. Di dalam kitab Sabil al-Muhtadin oleh Syeikh Muhammad Arsyad al-Banjari Rahimahullah ada menyebutkan:


“Tiada batal puasa sebab merasai makanan dengan lidah dan jika sampai rasa makanan itu kepada rukungan (kerongkong) sekalipun dari kerana rasa makanan itu athar’ jua bukan ‘ain.”


Jika seseorang merasa makanan  ketika berpuasa, kemudian dia meludahkannya tetapi masih berbaki rasanya pada lidah sekalipun sampai kepada tekak dan ditelannya, maka ianya tidak membatalkan puasa seseorang itu kerana ‘ain makanan tersebut telah diludahkan dan yang tinggal hanya athar (kesan) sahaja yang berbaki.


Kami juga ingin tegaskan di sini bahawa memakai gincu untuk memperlihatkan pada yang lain dalam keadaan berlebih-lebihan (tabarruj) adalah amat tidak digalakkan di dalam Islam. Tetapi untuk suami, ianya dibenarkan sebagai berhias diri.


Sumber - (Kemaskini tahun 2024, Mufti Wilayah )

---

Kesimpulan


Maksudnya, korang boleh lah pakai gincu tapi jangan tertelan pula gincu tu yer. hehe


Walaupun tak batal puasa, tapi orang perempuan kena beringat ya. Jangan berlebih-lebihan ketika berhias.  Nanti termasuk pula dalam kalangan tabarruj pula nanti.


Tabarruj tak digalakkan dalam Islam tau. Nanti sia-sia pula pahala puasa korang nanti. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua.


Silakan Share jika diperlukan.

Previous Post Next Post