HUKUM KOREK HIDUNG DAN TELINGA KETIKA BERPUASA !

6 Jun 2016

HUKUM KOREK HIDUNG DAN TELINGA KETIKA BERPUASA | Alhamdulillah, hari ini kita sudah masuk kedalam bulan ramadhan yang mulia . Ramai di antara kita tekun dalam memahami hukum di sebalik Bulan Ramadhan . Ramadhan Kareem , ucapan untuk sahabat-sahabat ku yang di seluruh pelusuk dunia yang menyambut Ramadhan, semoga ramadhan tahunini merupakan ramadhan terbaik untuk kita semua. Dalam bulan puasa , pastinya ramai yang tertanya-tanya, boleh ke nak korek hidung  ketika berpuasa ? boleh ke nak korek telinga ketika berpuasa ? . nak tahu apa jawapannya ?

Baca juga : Cara Niat Puasa !
ustaz azhar idrus - hukum korek telinga dah hidung ketika berpuasa
gambar :club.fujifilm.my

Hukum korek Hidung dan Telinga ketika berpuasa ?

Hukum Korek Telinga ketika berpuasa . 

Jawapannya : Boleh , menurut Ustaz Azhar Idrus, Hukum korek telinga ketika puasa adalah boleh , tetapi kalau saja-saja nak korek telinga adalah makruh . Bila masa yang batal ? bila kita korek telinga tu, jari kita sampai melebihi ear drum atau gegendang telinga kita .

Hukum Koreng Hidung dan Telinga ketika berpuasa ?

Hukum Korek Hidung ketika berpuasa .

Jawapanya : Boleh , dan makruh kalau saja-saja korek. Batal apabila kita korek hidung sehingga jari kita melebihi tulang hidung atau jari kita sampai ke otak .

** korang boleh rujuk video di bawah inibaca juga : Hukum Pakai Earphone ketika Berpuasa
           
Alhamdulillah, zaman sekarang mudah untuk kita belajar hukum agama mengikut ulama-ulama yang kita thiqah dan percaya . Moga-moga usaha , kita untuk belajar hukum agama, di terima sebagai amal baik kita sepanjang bulan ramadhan. Insyaallah .

VIDEO HUKUM KOREK TELINGA DAN HIDUNG KETIKA BERPUASA - UAI http://lynk.my/hTqu

Sekian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kataubaid© .