HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !

HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! | Menjelang sambutan tahun baru cina , ramai yang tertanya-tanya mengenai HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! . Ia berikutan masyarakat di Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa. Islam merupakan agama rahmat kepada penganutnya dan menjadi agam utama di Malaysia. Jadi , boleh ke ucap " Gong xi fa cai ?


HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !


Aku petik dari laman web Mufti wilayah persekutuan yang membincangkan mengenai Islam dan tahun baru cina. Dalam Entri tersebut, Tuan mufti membincangkan panjang lebar mengenai Gong xi fa cai yang harus di fahami oleh masyarakat islam di malaysia . Berikut merupakan maklumat mengenai HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !


HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !

Maksud ‘Gong Xi Fa Cai’"Gong xi fa cai" (Tulisan Cina Tradisional: 恭喜發財; Tulisan Cina Ringkas: 恭喜发财; pinyin: gōngxǐ fācái; Bahasa Kantonis (Yale): gūnghéi faatchòih; bahasa Hokkien (POJ): Kiong-hí hoat-châi; bahasa Hakka: Kung hei fat choi), yang diterjemah sebagai "Tahniah dan semoga mendapat rezeki". Ungkapan ini yang sering tersalah angggap sebagai bersinonim dengan "Selamat tahun baru" mula digunakan berabad-abad lalu. Dua aksara pertama ungkapan ini mempunyai kepentingan sejarah yang lebih lama (menurut legenda, ucapan tahniah adalah bagi kejayaan menghadapi raksasa Nian dengan selamat, namun secara praktis ini juga boleh melibatkan kejayaan mengharungi keadaan musim sejuk yang teruk). Melihat kepada maksudnya ini, ianya jelas tidak bermasalah dan tidak bercanggah dengan akidah Islam malah ianya satu ucapan yang amat baik dan melambangkan perpaduan yang erat sesama kita.
Rujuk pautan ini : http://muftiwp.gov.my/index.php/ms-my/perkhidmatan/bayan-linnas/589-bayan-linnas-siri-48-hukum-menyambut-tahun-baru-cina

Secara kesimpulannya , ini bermaksud bahawa hukum Mengucapkan Gong xi fa cai kepada kaum cina adalah di boleh kan tanpa mengagungkan agama mereka . Ia juga ucapan yang bermaksud baik dan tidak bercanggah dengan akidah islam . 

Sekarang kita sudah boleh faham HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! , Di malaysia, kita sinonim dengan pelbagai kaum . jadi kita juga kena berhati-hati dengan sambutan perayaan bangsa lain agar tidak menggugat keimanan kita. Perayaan yang bersifat keagamaan oleh bangsa lain tidak boleh kita hadiri . seeloknya sebelum menghadirinya , kita rujuk para alim ulama dahulu .
Semoga dengan perkongsian mengenai HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! , membantu kita lebih memahami apa yang patut di lakukan oleh ummat islam dalam menghargai bangsa lain di malaysia. Islam adalah agama rahmat untuk semua bangsa di seluruh dunia. 
Sekian.

Previous Post Next Post