Type something and hit enter

author photo
By On






Assalamualaikum !!

sejuknya pagi nih..alhamdulilah.. rezeki Allah kan.

hari nie , kita ckap skit pasal penyakit Splenomegaly . Apa penyakit Splenomegaly nih ?? sympton dia  ?? dan mcm mna nk kenal pasti penyakit nih ??
so, segala persoalan anda akn dijawab..*mcm pengacara tv laakkk..hehe
splenomegaly

Splenomegaly adalah pembesaran spleen korang. klau dlm bahasa melayu ada pembesaran limpa dalam badan kita.

sebab2 benda berlaku mungkin kerana jangkitan bacteria , inffectious malignancy ,portal hypertension (liver disease ) dan lain2 lagi.

macm nak kenalpasti penyakit ini ?
sakit di bahgian abdominal(perut) , chest pain (dada sakit) , dan increase in size of the spleen .

so, mcm mana nak treat benda nih .??

perbezaan antra normal dngn  tak normal size
kita akan lakukan splenectomy atau dlm bahasa melayu ialah membuang spleen tersebut . bila dah buang splen korang tuh.. akn berlaku hypersensitivity secara normal semula . dan korang akan diberi ubat .


besarkan..



tp kena ingt bila dah buang splen tu , korang mudah nk kena jangkitan penyakit.

so , hati2..

sekian, xoxo

p/s : sbb pa aku post benda nih ?? tdi aku buka fb da satu budak perut dia besar sgt..n aku suspect dia ada pnyakit nih..doakan budak tu sehat yaa..

Jom komen dibawah

Comments
2 Comments

2 comments

avatar

Huh.. takut pulak bila tau ttg penyakit limpa ni..Semoga kita semua dijauhkan dari penyakit2 spt ini & sentiasa dikurniakan kesihatan.. amin.
http://khirkarya.blogspot.com/2013/10/sepetang-bersama-perogol.html

Click to comment