What is Splenomegaly ??







Assalamualaikum !!

sejuknya pagi nih..alhamdulilah.. rezeki Allah kan.

hari nie , kita ckap skit pasal penyakit Splenomegaly . Apa penyakit Splenomegaly nih ?? sympton dia  ?? dan mcm mna nk kenal pasti penyakit nih ??
so, segala persoalan anda akn dijawab..*mcm pengacara tv laakkk..hehe
splenomegaly

Splenomegaly adalah pembesaran spleen korang. klau dlm bahasa melayu ada pembesaran limpa dalam badan kita.

sebab2 benda berlaku mungkin kerana jangkitan bacteria , inffectious malignancy ,portal hypertension (liver disease ) dan lain2 lagi.

macm nak kenalpasti penyakit ini ?
sakit di bahgian abdominal(perut) , chest pain (dada sakit) , dan increase in size of the spleen .

so, mcm mana nak treat benda nih .??

perbezaan antra normal dngn  tak normal size
kita akan lakukan splenectomy atau dlm bahasa melayu ialah membuang spleen tersebut . bila dah buang splen korang tuh.. akn berlaku hypersensitivity secara normal semula . dan korang akan diberi ubat .


besarkan..



tp kena ingt bila dah buang splen tu , korang mudah nk kena jangkitan penyakit.

so , hati2..

sekian, xoxo

p/s : sbb pa aku post benda nih ?? tdi aku buka fb da satu budak perut dia besar sgt..n aku suspect dia ada pnyakit nih..doakan budak tu sehat yaa..

2 ulasan:

  1. Huh.. takut pulak bila tau ttg penyakit limpa ni..Semoga kita semua dijauhkan dari penyakit2 spt ini & sentiasa dikurniakan kesihatan.. amin.
    http://khirkarya.blogspot.com/2013/10/sepetang-bersama-perogol.html

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.