10 WASIAT HASSAN AL-BANNA

10 WASIAT HASSAN AL-BANNA | Assalamualaikum,insyaallah hari ni aku nk kongsi ngan korng smua psal wasiat Asshahid Imam Hassan Al-Banna. Sheikh Imam Hassan Al-banna terkenal dengan perjuangan islam, beliau juga tekenal dengan keupayaan dalam memberi kekuatan dan membina kekuatan islam dari kalangan pemuda-pemuda islam satu ketika dahulu .smga ambik iktibar dari post kali ni okey.. (^_,^)

10 WASIAT HASSAN AL-BANNA 
  Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. 

1)Wahai kawanku, 
Segeralah tunaikan solat di awal waktu. Dikala mendengar azan.Usahakanlah semampu terdaya. Ini membuktikan kesungguhan anda. Di situ ada sumber kejayaan 
Di situ ada sumber pertolongan. Di situ ada sumber taufiq. Perhatikanlah banyak perintah ayat al-Quran. ...dimulakan dengan menyebut solat di awalnya.Perhatikanlah Tuhan mensyariatkan solat... Juga di medan perang. Walaupun... Di saat genting dan cemas. 

10 WASIAT HASSAN AL-BANNA

2)Wahai kawanku, 
Bacalah al-Quran dan cuba memerhati mesejnya. Selalulah berzikir dan cari ilmu walaupun sedikit. Kurangilah dengan masa yang tidak bertujuan. Sesungguhnya al-Quran adalah sumber asli lautan ilmu. Sumber hidayah kepada anda dan saya.Bacalah al-Quran, kelak ia memberi syafaat. Sentiasalah membaca, menghafal dan... Cuba hayati mesej arahannya. Selalu berzikir, berzikir dan terus berzikir!!! Di sini ada ketenteraman 
Di sini ada kedamaian. Di sini ada kesalaman Jadilah hamba yang sejahtera. 

3)Wahai kawanku, 

Dorongkanlah diri untuk menguasai Bahasa al-Quran Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan Sebenarnya anda telah lama bermula Iaitu sejak anda solat setiap hari 
Sebut dulu walaupun tak faham. Antara mala petaka pertama menimpa umat kita... 
Ialah kecuaian menguasai bahasa agamanya. Juga mengutamakan bahasa pasar, Ayuh !!! Apa tunggu lagi?????? Bukalah ruang walaupun seminit !!! 

4)Wahai kawanku, 

Usahlah bertarung idea tanpa adabnya!!! Berdebatlah jika kiranya berbuahkan kebaikan Awasilah pertengkaran Kerana di sana ada unsur lain membisikkan? 
Syaitannnn namanya !!! 

5)Wahai kawanku, 

Senyumlah selalu tapi bersederhanalah dalam ketawa !!! Rasulullah s.a.w adalah 
yang paling banyak senyum Beliau ketawa kena pada tempatnya Tapi berpada-pada sahaja, wahai kawan ! Plato juga berharap agar pementasan hiburan... Yang tidak bermutu terlalu banyak ketawa bodoh Hanyalah disaksikan oleh golongan abdi 
Dan orang upahan asing! Begitu juga Aristotle berpendapat Supaya golongan belia ditegah daripada menyaksikan hiburan-hiburan yang membolehkan perbuatan ketawa berlebih-lebihan. supaya tidak menular. Keburukan dalam diri!!! 

6)Wahai kawanku, 

Seriuslah selalu dan berguraulah berpatutan Tanpa serius, hilanglah 
kesungguhan !!! Tanpa bergurau, tawarlah kehidupan Kata seorang penyair : 
Berikan kerehatan pada jiwamu Yang sibuk dengan berfikir Ubati dengan bergurau 
Tapi, Kalau mengubatinya dengan bergurau Mestilah dalam batas Seperti kau masukkan garam ke dalam gulai. 

7)Wahai kawanku, 

Kawallah nada suaramu Setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu Janganlah jadi seperti orang bodoh. Bahkan menyakit hati orang lain pula!!! 
Luqman El-Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya. Itulah katanya suara keldai!!! Surah al-Isra' memberi tip kepada kita... 
Jangan keraskan suramu dalam solat Tapi jangan pula merendahkannya 
Carilah jalan tengah di antara keduanya. 

8)Wahai kawanku, 

Usahlah umpat mengumpat Usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain 
Bercakaplah jika ada unsur kebajikan Ayuh!!! Hindarilah...mengumpat! Tidak sekali mencabuli jemaah-jemaah lain!!! Perkatakanlah kebaikan demi kebajikan bersama. 
Sukakah anda memakan daging pasti anda suka!! Tapi sukakah anda memakan daging kawan anda yang telah mati?? Sekali-kali tidak!!! Begitulah dosa orang yang mengumpat. Bertaubatlah jika anda mengumpat Tapi mesti minta ampun terhadap orang umpatanmu bersama!!! Boleh mengumpat...apabila ada tujuan syarie. 
-untuk menuntut keadilan apabila dizalimi 
-untuk menghapuskan kemungkaran 
-kerana memberi amaran kepada Muslim tentang kejahatan 
-kerana mengisytiharkan kefasikan dan kejahatan. 

9)Wahai kawanku, 

Luaskanlah interaksimu dengan umat manusia Sekalipun mereka tidak diminta berbuat demikian!!! Salam kasih sayang adalah untuk semua Salam kemesraan adalah untuk sejagat. Hulurkanlah, hulurkanlah salam perkenalan...! Lihatlah pensyariatan ibadah haji. Pelbagai bangsa datang berkunjung!!! Pelbagai lapisan datang berkunjung!!! 
Pelbagai darjat datang berkunjung!!! Sama-sama menjunjung obor suci 
Tidak mengenali tapi tak sepi. 

10)Wahai kawanku, 

Maksimumkanlah faedah waktu anda dan Tolonglah orang lain supaya manfaatkan masa. Hadkanlah masa penunaiannya. Biasakan hidup berjadual di hadapan. 
Bijaksanakanlah menggunakan waktu anda! Bersegeralah, kerana... Sabda Nabi s.a.w bermaksud : "Bertindak segeralah melakukan amal..." (Diulang 7 kali..) 
Sayanglah masa saudaramu!!! Hormatilah waktu mereka!!! 
Usahlah berbicara meleret-leret... Tanpa haluan dan noktahnya.

Hasan al Banna r.a tatkala menjelaskan sifat-sifat peribadi seorang mujadid (pembawa perubahan) mengatakan:

"Aku mampu membayangkan al mujadid itu sebagai seorang laki-laki yang sentiasa membuat persiapannya, menyediakan bekalannya, mampu menguasai fikirannya yang memenuhi segenap sudut jiwanya dan segenap jurusan hatinya, dia sentiasa berfikir, menumpukan perhatian yang sepenuhnya terhadap persiapan terus- menerus.
Apabila diseru dia menyahut, apabila dipanggil dia menjawab, pulang dan perginya, perkataan dan bicaranya, kesungguhan dan gurauannya tidak melampaui bidang yang disediakan untuk dirinya. Dia tidak mengambil tugas selain dari yang telah diletakkan oleh kehidupan dan tuntutannya ke atasnya dan berjihad di jalannya.
Kamu dapat membaca pada garis wajahnya dan melihat pada kilauan matanya dan mendengar deru gerakan lidahnya segala yang apa yang bergelora didalam hatinya samada dari hawa yang melekat, kesakitannya yang terpendam, segala keazaman yang benar dan bersungguh-sungguh, cita-cita yang tinggi dan matlamat yang jauh yang sentiasa memenuhi jiwanya."
#copypaste

insyaallah..pa yg kita baca ni dpt dikongsi dgn rakan2 kita,ahli keluarga kita,anak2 dan isteri2 kita ...waallahua'lam...maaf andai da salah silap..
Previous Post Next Post