JATUH HATI DENGAN CIRI - CIRI HANDPHONE XIAOMI

Assalamualaikum, korang sihat ke ? beberapa bulan lepas kan aku ada beli handphone. Aku rasa ramai yang dah tahu mengenai handphone xiaomi redmi 4a aku tu. bila pertama kali beli xiaomi, kita tak tau apa ciri -ciri yang ada padanya. masa tu juga memang merupakan pengalaman pertama aku beli handphone dengan lazada. dan sekarang aku dah beli 3 biji handphone dah secara online. hehe nampak tak, ketakutan aku menjadi satu keberanian. 

kali ini aku nak sembang sikit mengenai ciri- ciri handphone bernama xiaomi yang menjadikan aku jatuh hati dengan dia. Xiaomi merupakan satu jenama yang sedang meningkat naik dan ia berasal dari negara China.  Macam-macam reaksi diterima masa awal kemunculan jenama ni, tapi depa ni berjaya meningkatkan prestasi mereka untuk jadi lebih baik dari masa ke semasa tau.


JATUH HATI DENGAN CIRI - CIRI HANDPHONE XIAOMI
JATUH HATI DENGAN CIRI - CIRI HANDPHONE XIAOMI


JATUH HATI DENGAN CIRI - CIRI HANDPHONE XIAOMI


Antara ciri- ciri yang menarik pada xiaomi redmi 4a aku adalah kekuatan bateri dia yang begitu kuat. bayangkan dari aku guna samsung Note 1 dulu, aku kena charge dia sehari dua kali. dan sekarang aku hanya charge 1 kali dan akan tahan sampai 2 hari.

aku bukanlah orang yang selalu dengan handphone. jadi tempoh masa tu mungkin tak relevan dengan orang yang sentiasa dengan handphone. aku pernah guna handphone xiaomi redmi 4a ini masa aku pergi ke terengganu dan Pahang. 

sepanjang perjalanan dari pulau pinang ke sana menggunakan waze dari handphone aku. bayangkan perjalanan 8 jam tersebut aku on sahaja handphone ni dan sampai ke tempat yang aku tuju tu , bateri masih banyak . 

aku selalu charge full dan bila sampai sana masih ada dalam 40 % lagi. kau guna internet lagi, screen pun cerah tapi bateri tak turun dengan mendadak. itu yang aku suka tu. lagi satu, korang akan mengalami kepantasan charge handphone kalau korang pakai handphone ni. 

charge sejam atau dua jam dan ia akan tahan untuk sehari atau dua hari.

tak lah nak menunggu dalam masa yang lama kan. Jadi ini adalah punca kenapa aku suka sangat dengan xiaomi ni. Sekarang ni , abah aku pun dah mula pakai xioami. design handphone ni pun makin hari makin cantik. aku pilih design yang mirip dengan iphone sekadar suka-suka jer. hehe

JATUH HATI DENGAN CIRI - CIRI HANDPHONE XIAOMI
JATUH HATI DENGAN CIRI - CIRI HANDPHONE XIAOMI

Ciri - ciri Xioami Redmi 4A

Jom aku kongsikan sikit mengenai ciri - ciri redmi 4a kepunyaan aku. korang boleh lah survey sikit kan. mana tau berkenan. hehehe harga aku beli RM 3 ratus lebih.

GENERAL


  • Release date November 2016
  • Form factor Touchscreen
  • Dimensions (mm) 139.50 x 70.40 x 8.50
  • Weight (g) 131.50
  • Battery capacity (mAh) 3120
  • Removable battery No
  • Colours Golden, Rose Gold, Dark Grey
  • SAR value NA


DISPLAY


  • Screen size (inches) 5.00
  • Touchscreen Yes
  • Resolution 720x1280 pixels
  • Pixels per inch (PPI) 296


HARDWARE


  • Processor 1.4GHz quad-core
  • Processor make Qualcomm Snapdragon 425
  • RAM 2GB
  • Internal storage 16GB
  • Expandable storage  : Yes
  • Expandable storage type microSD
  • Expandable storage up to (GB) 128


CAMERA


  • Rear camera 13-megapixel
  • Flash Yes
  • Front camera 5-megapixel

SOFTWARE

  • Operating System Android 6.0
  • Skin MIUI 8


CONNECTIVITY

  • Wi-Fi Yes
  • Wi-Fi standards supported 802.11 a/b/g/n
  • GPS Yes
  • Bluetooth : Yes, v 4.10
  • NFC No
  • Infrared Yes
  • USB OTG Yes
  • Headphones 3.5mm
  • FM Yes
  • Number of SIMs 2
  • SIM 1
  • SIM Type Micro-SIM
  • GSM/CDMA GSM
  • 3G Yes
  • 4G/ LTE Yes
  • Supports 4G in India (Band 40) Yes
  • SIM 2
  • SIM Type Nano-SIM
  • GSM/CDMA GSM
  • 3G Yes
  • 4G/ LTE : Yes
  • Supports 4G in India (Band 40) : Yes


SENSORS


  • Compass/ Magnetometer : No
  • Proximity sensor  :  Yes
  • Accelerometer  Yes
  • Ambient light sensor  Yes
  • Gyroscope  Yes
  • Barometer  No
  • Temperature sensor  No

Sumber : http://gadgets.ndtv.com/xiaomi-redmi-4a-3871

tapi sekarang ni pun banyak dah jenama-jenama luar tiru iphone dari segi design dia. itulah serba sedikit mengenai kisah jatuh hati aku dengan ciri-ciri yang ada pada handphone baru aku iaitu xiaomi redmi 4a ni. korang yang nak dapatkan handphone murah bawah RM 500, dapatkanlah dengan xioami. memang power !  puas hati lah kata kan.


1 ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.