7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri

Share:
7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri. Selalu sangat rasa macam sakit hati. suka di sakiti dan rasa tak tenteram hati bila kita fikir kan sesuatu. Benda ni selalunya akan menyebabkana hati kita tak tenteram dan tidak bahagia. Bila rasa kurang bahagia, kita mesti akan cepat marah dan rasa macam nak lari jauh dari manusia. betul tak ?

Aku pernah belajar mengenai cara untuk kita bahagiakan diri kita atau reward diri kita bila berhadapan dengan situasi yang aku kongsikan dekat atas. Tujuan utama dia adalah nak kembalikan balik moral minda kita supaya tak terlalu stress. dalam bahasa mudahnya adalah nak kurang stress bila kita berhadapan dengan perasaan yang tidak menentu.

7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri
7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri


7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri



Jom kita mulakan dengan beberapa kaedah atau cara bahagiakan diri sendiri . Ingat , cara ni mungkin bukan yang terbaik untuk korang, tapi kalau ada yang korang boleh buat, buat lah yer. bagi aku, cara yang aku kongsikan ni sesuai dengan aku dan betul-betul berhasil untuk kurang kan stress aku.

1. Tarik Nafas panjang.

Kebanyakkan dari kita akan buat benda ni untuk kurangkan stress secara tidak langsung akan membuatkan beban yang di pikul berkurangan. bila kurang stress, hati akan lebih bahagia .

2. Minum Air kosong.

Minum air kosong membekalkan oksigen kepada otak seterusnya membuatkan badan lebih segar. bila segar, badan jadi ringan dan menenangkan hati kita. kita kan kalau stress mesti akan rasa berat badan, rasa nak tidur jer . malas nak buat kerja. jadi banyakkan minum air untuk membekalkan oksigen dekat otak kita.

3. Buat benda yang korang suka.

Salah satu cara untuk reward atau bagi hadiah dekat diri kita adalah dengan melakukan kerja yang kita suka. Terpulang kepada korang, kalau suka shopping, silakan pergi shopping. kalau suka makan, silakan makan . asalkan korang buat benda yang korang suka. benda ni boleh kurangkan stress dan tingkatkan moral diri kita .


4. Fikirkan benda positif sahaja sampai korang tenang.

Fikir benda positif ni ramai yang dah tau. positif adalah benda baik. tujuannya adalah untuk kembalikan semangat yang hilang. macam tajuk lagu pulak. hehe

5. Solat

Ini terapi untuk orang islam. solat dan berdoa dan mengadulah kepada allah. itu jalan terbaik untuk kita.

6. Sembang dengan orang yang memahami.

di antara kita ni ada yang mempunyai best friend atau kawan gosip untuk bercerita segala masalah. carilah mereka dan luahkan segalanya . moga itu akan menenangkan korang.

7. Rasa diri korang ada harga .

Aku kalau stress, aku akan pikiaq yang diri aku ada value. sebenarnya, bila kita rasa murung atau sedih , kita akan alami satu perasaan yang akan membuatkan kita ' look down  ' diri sendiri. benda ni normal, jadi kita kena atasi benda ni supaya kita mampu BAHAGIAKAN DIRI kita balik seperti biasa.  korang kena fikir yang diri korang berharga.

susah juga nak explain benda ni. tapi benda ni paling mujarab bagi aku. rasa riak dengan diri sendiri. haaa bahasa mudah lah yer. kau fikir kau hebat dan kau rasa kau boleh buat semua benda. lebih kurang macam tu lah. bila minda korang mampu berfikir secara waras balik.. badan dah dapat semangat balik, korang stabilkan lah pemikiran korang balik.

ada orang rasa bahagia bila dia dapat tolong orang lain, ada yang cari bahagia bila dia boleh keluar dari rumah dan berjalan ke mana saja yang dia nak. carilah cara yang sesuai dengan diri korang. jangan terlalu memaksa diri kita untuk ikut orang, nanti korang akan bertambah stress.


7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri
7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri

--

Aku tekankan sekali lagi, semua 7 Kaedah Bahagiakan Diri Sendiri , ni aku buat untuk diri aku. jadi aku kongsikan dengan korang. Mungkin korang ada cara tersendiri, boleh jer guna cara korang. kalau tak ada boleh try satu persatu untuk membahagiakan diri korang selamat mencuba .

Entri sebelum - Viral ini kesukaran orang kerja pejabat .

Tiada ulasan