Tidak Perlu tandatangan untuk pembelian menggunakan kad Mulai 1 Julai 2017

Share:
Tak Perlu Tandatangan Untuk Pembelian Menggunakan kad. Baru-baru ini ramai di antara kita dapat mesej dari bank negara Malaysia atas nama BNM melalui sms. Betul tak ? Sms yang berbunyi lebih kurang maksudnya adalah :

" Mulai 1 julai 2017 , Setiap transaksi menggunakan kad tidak perlu tandatangan dan hanya perlu menggunakan number Pin sahaja " .
Aku pun dapat juga mesej ni, dan bila dah ramai sahkan mengenainya. jadi aku update entri ini untuk bacaan korang.

Tidak Perlu tandatangan lagi ?


Tidak Perlu tandatangan untuk pembelian menggunakan kad Mulai 1 Julai 2017
Tidak Perlu tandatangan untuk pembelian menggunakan kad Mulai 1 Julai 2017

Mungkin ramai terlepas pandang mengenai ini, jom kita ingat balik sekarang ini ataupun sebelum ini kita kalau buat pembayaran dengan menggunakan kad mesti kita akan dapat resit untuk tanda tangan. betul tak ?

Jadi mulai 1 julai 2017, tiada lagi tanda tangan di perlukan . akan di tukar dengan memasukkan number pin kita untuk setiap pembelian.

Lagi mudah lah lepas ni kan.

TETAPI !

Harus di ingat, semakin terdedah number pin anda kepada orang ramai , ia akan jadi masalah bila kad bank anda hilang.

Sebagai langkah berjaga-jaga, korang ikut panduan yang di kongsikan di pautan ini .

Panduan berkenaan adalah mengenai cara jaga kad anda dari sebarang kehilangan mahupun apa jua kerosakan. Penting untuk korang tahu.

Kalau korang power sangat, tak yah baca pun tak pa. Hilang nanti aku tak tanggung.

Kesimpulannya .

Pastikan kad anda di tukar kepada PIN and Pay iaitu kad 6 digit yang baru untuk pembelian seterusnya. Jangan dok complain , sesak lah , tak ada masa lah. kalau kau nak, mesti kau dapatkan.

Baca juga : Cara Tukar Kad Debit Cimb Baru !

Sistem ni wujud sejak tahun lepas lagi.

Akhir sekali, satu kemudahan baru ini tidak perlu tandatangan bila beli dengan kad ni. jimat dakwat dan kertas hehe. malaysia nak makin modern ! hehehe moden dalam kolompok ni jelah. negara lain ada yang dah jauh ke hadapan.

Yes , kita menyusul.

Sekian .

No comments