RESEPI KARI AYAM SPECIAL !


RESEPI KARI AYAM SPECIAL ! I Assalamualaikum pembaca-pembaca blog sekalian, sebenarnya aku ni rindu gila nk masak macam kat mesir dulu hehe.. tapi sejak dok umah nih..malas laakk..hehe..almaklumlaa.. mak masak kat umah hehe. so aku nih tukang makan jerrr laaa hehe. Jadi, hari niii aku nak share sikit resepi kari ayam..huhu. Resepi ini ditulis berdasarkan pengalaman memasak cara bujang di mesir dulu hehe harap bermanfaat .

RESEPI KARI AYAM SPECIAL !
gmbar sumber google . nak resepi tambahan KLIK SINI

ok , first ..kita cari dlu bahan-bahan dia..

Bahan -Bahan Memasak kari ayam

1. ayam *klau tk da ayam..bkan kari ayam laa yer..hehe
2. rempah ( klau kt umah , mak aku ckap dia suka masak pakai rempah faizah..siyes sedaap..)
3. Kentang (2 / 3 biji )
4. Tomato (1 biji )
5.  2 biji bawah besar
6. 2 ulas bawang putih
7.  garam , gula , dan lada hitam (klau perlu )

Cara-cara memasak Kari Ayam 

baca bismillah..

1 . kisarkan bahan2 sperti bawang merah & putih .
2. potong kentang kecil2..tp boleh di makan laa yer..
3. potong 4 tuk sbiji tomato tuu..
4. panaskan minyak .
5. bila dah panaskan minyak masukkan bawang yg dikisar tu kedalam kuali tersebut.
6. bila kaler bawang tu dah tukar ke kuningan , baru masuk kan rempah..bg aku secukup rasa korang laa..sbb ni bru prinkt awal kann..
7. masukkan sedikit air dlm satu cawan cm tu..jgn bg terlalu kering sgt kuali tu..tkot hangit..
8. perlahan kan api sikit. masuk kan santan..kemudian garam skit..then korang rasa laa.. klau tk rasa lagi..tmbah garam atau pun tmbah rempah ratus tuu k..
9. bila dah da rasa tu..baru masukkan ayam..n then tunggu sampai ayam tu masak btul2..bru boleh makan..hehe

Jadi, bila dah masak korang boleh laa , jamu tetamu ke suami ke or isteri korang ker kan..boleh makan sama2..jamu mak n ayah korang kerr..dan family korang kan. huhu. mesti diorng trkejut punya sbb anak diorng boleh masak terutamanya anak lelaki kan. hehe. Jangan lupa cuba RESEPI KARI AYAM SPECIAL ! selamat menjamu selera !!

Selesai sudah RESEPI KARI AYAM SPECIAL , korang tahu tak, sekarang ni dah ada yang buat bisness online untuk delivery makanan kalau korang nak makan. selain memudahkan korang untuk makan makanan pilihan korang, korang juga mampu untuk menjimatkan masa korang dengan hanya order online . korang boleh order makanan online dekat laman web Makandeal !


Sekian .

Entri 26 julai 2013 di update semula pada 19 oktober 2016 .

Jom like Page admin untuk info menarik !

3 comments.. read them below or add one

Etuza Etuza Etuza Etuza October 29, 2016 at 3:17 PM
hebat ya hari ada juadah..lengkap resipi

jom komen.. ^_^.. tinggal kan link blog korng juga k..t aku nk jalan2 yaa.. (^_^)