'Hari gelap' untuk bola sepak, kata presiden FIFA

'Hari gelap' untuk bola sepak, kata presiden FIFA. Mengenang tragedi yang berlaku di Indonesia pada sabtu, Presiden FIFA Gianni Infantino menyifatkan hari ini merupakan hari gelap untuk bola sepak. Sementara itu Kelab Sepanyol telah bersetuju untuk berdiam diri seminit sebelum sepak mula dalam baki perlawanan pada hujung minggu sebagai tanda penghormatan kepada mangsa rempuhan stadium maut di Indonesia.


'Hari gelap' untuk bola sepak, kata presiden FIFA


“La Liga dan RFEF telah bersetuju untuk berdiam diri seminit untuk mengucapkan takziah kepada rakyat Indonesia, khususnya keluarga mendiang dalam tragedi di Stadium Kanjuruhan di pulau Jawa, selain mendoakan kesembuhan segera kepada mereka yang cedera, "kata La Liga dalam satu kenyataan Ahad.

Berikut adalah kenyataan penuh daripada presiden FIFA Gianni Infantino

“Dunia bola sepak berada dalam keadaan terkejut berikutan insiden tragis yang berlaku di Indonesia pada penghujung perlawanan antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan,” kata Presiden FIFA Gianni Infantino.


"Ini adalah hari yang gelap bagi semua yang terlibat dalam bola sepak dan tragedi yang tidak dapat difahami. Saya mengucapkan takziah kepada keluarga dan rakan mangsa yang kehilangan nyawa berikutan insiden tragis ini," tambahnya.


“Bersama-sama dengan FIFA dan komuniti bola sepak global, semua fikiran dan doa kami bersama mangsa, mereka yang tercedera, bersama rakyat Republik Indonesia, Konfederasi Bola Sepak Asia, Persatuan Bola Sepak Indonesia, dan Bola Sepak Indonesia. Liga, pada masa yang sukar ini."

'Hari gelap' untuk bola sepak, kata presiden FIFA

Presiden FIFA Gianni Infantino berkata seluruh dunia bola sepak terkejut berikutan kematian 174 orang dalam rempuhan stadium tragis di Indonesia. Infantino mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa yang kehilangan nyawa dalam kejadian tragis itu.

Previous Post Next Post