RIAK KE KALAU KITA TAYANG KEKAYAAN KITA DI MEDIA SOSIAL ?

Pernah tak dapat komen " tayang kekayaan dekat media sosial tu riak namanya " atau pun " riak kalau menunjuk-nunjuk kekayaan di facebook ". Mesti pernah kan , hehe persoalannya sekarang ini adalah betulkah kalau kita tayang kekayaan, kita di hukum sebagai riak ?dan Tidak Ikhlas Jom ikuti penjelasan Ustaz Azhar Idrus mengenai perkara ini .


riak tayang kekayaan di facebook atau media sosial
Riak ke kalau kita tayang kekayaan di media sosial ?


Dalam ceramah ustaz Azhar Idrus baru-baru ini 14 mei 2017 , ada satu soalan yang di ajukan kepada ustaz lebih kurang , kalau kita tayang kereta kita di facebook adakah itu riak ? Apa jawapan ustaz mengenai soalan tu ?

RIAK KE KALAU KITA TAYANG KEKAYAAN KITA DI FACEBOOK ?


Ustaz cakap ' belajar bagi habis dulu , faham betul-betul makna ria '

Makna Riak adalah membuat sesuatu amalan akhirat untuk mendapat pujian manusia. itu baru riak . Kalau tayang kereta tu amalan akhirat ke ? tak , jadi ia bukan riak namanya .

Faham kan.

Maksudnya boleh lah nak tayang kereta di media sosial, yang tak bolehnya tayang amalan akhirat kita sebagai contoh solat, puasa dan sebagainya jika kita mengharapkan pujian manusia .

Lepas dengar penjelasan ustaz, baru lah aku faham dan mengerti. Lepas ni kalau nak tayang motor pun boleh lah tak riak kan . hehehe


riak di facebook
Tayang ferrari dekat facebook tak riak ! :)


Kesimpulan .

Sebelum menjatuhkan hukum kepada seseorang , lebih baik kita bersangka baik terlebih dahulu. kedua belajar bagi habis, baru menghukum orang. Kalau tak belajar habis, lebih baik kita senyap dan lari jauh-jauh . hehe

yela kan, kadang-kadang kita rasa kita betul dan nak juga luah pendapat kita padahal kita salah. hehe

Aku harap kita faham yang tayang kekayaan di media sosial bukan kategorikan sebagai riak.

Sekian.

Previous Post Next Post