CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! MESTI TENGOK KALAU ANDA SAYANGKAN ANAK !

CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! | Antara dugaan sebagai ibu bapa adalah mendidik anak-anak supaya mengikut kata dan berakhlak baik. Tapi ada juga si anak tidak ikut apa yang kita suruh malah melawan pula apa yang di kata. jadi, adaka cara untuk bagi anak contohi kita ? berikut merupakan CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA !

CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA !


CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA !

1. Tunjuk perbuatan baik di depan anak-anak.
2. Elakkan guna kekerasan seawal pengajaran anak .
3. Fokus dan praktik beberapa kali sehingga mereka faham .

Dala konteks ini, kita perlu kesabaran dalam mendidik insan yang bergelar anak. adakala ia sukar dan ada kala ia mudah untuk di lakukan. Kalau nak mudah, cuba bagi info kepada anak-anak mengenai apa yang mereka suka buat. dan kita terapkan nilai-nilai kebaikkan dalam perkara tersebut .

Ada satu artikel mengenai 5 perkara yang ibu bapa perlu lakukan agar di contohi oleh si anak . Kita selalu tertinggal perkara ni kan. sebagai panduan, aku kongsikan link entri tersebut. rujuk pautan ini .

Bersabarlah wahai ibu dan bapa ,

Pengorbanan anda akan di balas bila mereka sudah besar nanti. jangan bosan mendidik si anak kerana mereka pewaris kita nanti . apa yang kita didik hari ini akan menjadi hasil di masa akan datang. jangan putus asa tau .

Aku harap CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! membantu korang memberi semangat untuk mendidik anak-anak dengan perkara-perkara kebaikan. kalau rasa anak itu degil sangat, cuba refleksi balik diri kita ketika kecil dahulu. PASTI tak ada yang lain melainkan sama dengan kita. semoga berjaya.

Sekian.

Post a Comment

Previous Post Next Post