HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER !

HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER !  |  Setiap tahun peristiwa 16 september 1963 menjadi ingatan buat rakyat Malaysia . Hari tersebut merupakan hari yang bersejarah buat rakyat Malaysia di mana hari tersebut merupakan hari penubuhan sebuah Negara bernama Malaysia . Hari tersebut merupakan hari di mana Tanah Melayu bergabung dengan Sabah dan Sarawak . Hari tersebut menunjukkan satu persafahaman dalam membentu sebuah negara bernama Malaysia .

Sempena menyambut Hari Malaysia, Kerajaan telah mengishtiharkan 16 september sebagai cuti umum bagi rakyat malaysia sebagai satu langkah untuk memastikan tarikh 16 september tidak di lupakan begitu sahaja . Ambillah pengajaran dari penyatuan 3 wilayah sebelum terbentunya gagasan Malaysia .


HARI MALAYSIA 16 SEPTEMBER !


Peliharalah Malaysia dan pertahankanlah Malaysia . Kita menentang kezaliman , korupsi dan rasuah bukan bermakna kita tidak sayangkan Malaysia sebaliknya kita nak lihat malaysia lebih baik dan lebih berdaya saing berbanding sekarang. Sekarang tahun 2016, rakyat merempat di negara sendiri . Hutang sini dan sana . bagaimana kita nak hidup dengan aman ?

Ayuh, kita ubah Malaysia kearah lebih baik. Jangan biar negara kita di rompak oleh tangan-tangan korupsi yang menggunakan jawatan mereka untuk mengambil hak kita. hati-hati, kita bukan benci malaysia, kita buat kerana kita sayangkan Malaysia. Semoga Allah pelihara Malaysia dan rakyatnya .

16 September 2016, tahun yang sedih, apabila kita mendapat perkhabaran mengenai perginya seorang murabbi ummah iaitu Dato Dr. Haron Din . Ummah pasti menangisi pemergian beliau kerana sudah pasti tiada yang mampu menggantikan beliau sebagai murabbi. Semoga Roh Almarhum di cucuri rahmat dan di berkati . ruginya kita manusia jika tidak pernah duduk didalam majlis yang ada padanya ulama. masih belum terlambat untuk kita merubahnya .

Sekian.

1 Comments

Previous Post Next Post