RAMPASAN KUASA DI TURKI GAGAL !


RAMPASAN KUASA DI TURKI | Pagi ini kita di kejutkan dengan berita cubaan rampasan kuasa keatas kerajaan turki oleh sebilangan kecil pihak tentera. Alhamdulillah, usaha tersebut ternyata gagal apabila erdogan sendiri yang mengatakan dia masih Presiden Turki dan pihak yang cuba merampas kuasa telah pun di tangkap oleh Pihak Polis.

RAMPASAN KUASA DI TURKI

Dalam kenyataan yang di keluarkan oleh Erdogan sebelum beliau pulang ke Atartuk, beliau meminta rakyat turun di jalanan beramai-ramai untuk menghalang cubaan rampasan kuasa tersebut. Alhamdulillah, berkat kepimpinan yang baik,rakyat turun beramai-ramai menghalang rampasan kuasa tersebut . dan akhirnya pihak askar yang cuba merampas pun tertangkap .

Cubaan ini ternyata gagal kerana tidak mendapat tempat dalam hari rakyat. Mereka juga menawan stesen tv tempatan dalam usaha mereka merampas kuasa dari Erdogan.Berikut merupakan gambar keadaan rakyat turki berkumpul di lapangan terbang atartuk selepas cubaan rampasan kuasa gagal.


RAMPASAN KUASA DI TURKI

RAMPASAN KUASA DI TURKI

RAMPASAN KUASA DI TURKI
Turki antara negara yang menjadi tumpuan dunia apabila isu-isu berkaitan dunia islam tengah hangat di bincangkan. kekuatan kerajaan turki bukan lah seperti kerajaan mesir yang mudah di jatuhkan. Rakyat mereka juga golongan intelektual dan tidak menggemarkan rampasan kuasa berlaku .Semoga kerajaan turki terus di jaga agar kesejahteraan ummat islam di dunia akan terus terpelihara.

Sekian.

Doakan turki .

Post a Comment

Previous Post Next Post