IKHLAS DALAM BEKERJA MEMBUATKAN REZEKI KITA BERKAT !

CARI REZEKI I Rezeki merupakan kurniaan tuhan kepada manusia. Rezeki juga meliputi pelbagai perkara antaranya kesihatan, duit ringgit dan juga di permudahkan segala urusan. Pernah tak kita dengar, kalau kita bekerja tidak ikhlas, rezeki kita tak berkat  ? kenapa rezeki selalu di ampit dengan keberkatan ?


Dalam islam, kita memang tak boleh lari jauh dari keberkatan. keberkatan merupakan antara jalan untuk kita dapat pahala. Kebrkatan menjadi bench mark kepada setiap amalan kita. andai kita tidak letak keberkatan sebagai bench mark. kita akan melakukan apa sahaja tanpa ada panduan dan dorongan.


begitu juga dalam mencari rezeki , kita kena ikat atau pitkan rezeki dan usaha yang kita lakukan dengan keberkatan.elakkan rezeki dari sumber yang haram kerana ia akan menjadi darah daging kita . Elakkan juga dari menerima rezeki dari sumber menganiayai orang . tiada keberkatan nanti .

pokok pangkalnya adalah keberkatan yang di cari adalah seabagai tiket kita untuk menuju ke syurga Allah. andai kit abuat sesuatu Allah tak redha. apa guna kita beramal bagai nak rak, tapi akhirnya tidak ke syurga.

sama-sama kita check balik rezeki kita yang kita perolehi itu berkat atau tidak. nak tahu berkat atau tidak senang ja. Hati kita tenang dengan rezeki yang kita dapat. tidak gusar dalam kehidupan. sebab allah campakkan ketenangan dalam hati kerana keberkatan rezeki kita.

sama-sama kita renungkan sebelum kita tidur hari ini. minta maaf salah silap.

sekian. 


Previous Post Next Post