TERBELI CILI KERING PEDAS - INI CARA NAK BEZAKAN YANG MANA PEDAS ATAU TIDAK !

Advertisemen

Baru-baru ini aku terbeli cili kering yang " power " tahap pedas dia . hahaha , nak tau power dia macam mana ? bila korang rebus cili kering tu, satu rumah bersin sebab kuatnya tahap kepedasan yang ada pada cili kering tersebut .

Jadi timbullah persoalan dalam diri aku ni. sebelum ni kalau beli cili kering, pedas dia tu okay ja , kenapa kali ini betul-betul kaw-kaw ni . barulah aku gigih mengoogle , rupanya cili kering ni ada banyak jenis .

Banyak jenis jadi banyaklah perbezaan tahap kepedasan dia kan. Jadi jom aku kongsikan dengan korang mengenai cara bezakan cili kering .

BEZAKAN CILI KERING PEDAS DAN TIDAK PEDAS !

A ) CILI KERING PEDAS 

Struktur badan cili

- kilat
- berkedut

Cara bezakan cili kering pedas atau tidak .

**gambar sajakongsi.com

b) CILI KERING KURANG PEDAS

-Gelap
-berkedut
Cara bezakan cili kering pedas atau tidak .

**gambar tesco eshop
C) CILI KERING TIDAK PEDAS

- Bersaiz Besar .

**aku tak dapat gambar dia .

Selepas ni memang tak salah dah lah beli  cili kering kan. hehehe kalau tidak masa makan tu memang menangis tak berlagu lah.

Semoga tips beli cili kering yang betul ini membantu korang membeli cili kering yang betul ya. Jom share kan entri ini untuk ibu-ibu di luar sana. mungkin diorang tak tahu lagi . tag suami korang sekali . hahaha

Sekian.

Advertisemen

Disclaimer: Gambar, artikel ataupun video yang ada di web ini terkadang berasal dari berbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika ada masalah terkait hal ini, Anda dapat menghubungi kami disini.
Related Posts
Disqus Comments