TERBELI CILI KERING PEDAS - INI CARA NAK BEZAKAN YANG MANA PEDAS ATAU TIDAK !

1 Mac 2017

Baru-baru ini aku terbeli cili kering yang " power " tahap pedas dia . hahaha , nak tau power dia macam mana ? bila korang rebus cili kering tu, satu rumah bersin sebab kuatnya tahap kepedasan yang ada pada cili kering tersebut .

Jadi timbullah persoalan dalam diri aku ni. sebelum ni kalau beli cili kering, pedas dia tu okay ja , kenapa kali ini betul-betul kaw-kaw ni . barulah aku gigih mengoogle , rupanya cili kering ni ada banyak jenis .

Banyak jenis jadi banyaklah perbezaan tahap kepedasan dia kan. Jadi jom aku kongsikan dengan korang mengenai cara bezakan cili kering .

BEZAKAN CILI KERING PEDAS DAN TIDAK PEDAS !

A ) CILI KERING PEDAS 

Struktur badan cili

- kilat
- berkedut
Cara bezakan cili kering pedas atau tidak .

**gambar sajakongsi.com

b) CILI KERING KURANG PEDAS

-Gelap
-berkedut
Cara bezakan cili kering pedas atau tidak .

**gambar tesco eshop
C) CILI KERING TIDAK PEDAS

- Bersaiz Besar .

**aku tak dapat gambar dia .

Selepas ni memang tak salah dah lah beli  cili kering kan. hehehe kalau tidak masa makan tu memang menangis tak berlagu lah.

Semoga tips beli cili kering yang betul ini membantu korang membeli cili kering yang betul ya. Jom share kan entri ini untuk ibu-ibu di luar sana. mungkin diorang tak tahu lagi . tag suami korang sekali . hahaha

Sekian.

3 ulasan:

  1. SA selalu tersalah beli...akrg dh pandai dh bezakan mana yang pedas dan super pedas..hehehe

    BalasPadam
  2. Ada kala some kedai letakkan tanda pedas, kurang pedas, dan sangat pedas utk cili...tp skrg julia dh tau beza yg pedas dan tak pedas sbb kalau struktur kilat bersih licin je tu haaaaaaaa confirm la pedas...jejaga

    BalasPadam

Kataubaid© .