RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !

Share:
RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH ! | Hari ini , aku nak kongsikan dengan korang mengenai resepi sayur goreng Mudah dan pantas . Lama juga aku tak update pasal resepi kan. maklumlah , lama tak memasak . hehehe

RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !

Selalu nya kalau masak sayur goreng mesti kita guna sayur buncis atau kacang panjang. untuk kali ini kita guna buncis.

CERITA LAWAK

Baru-baru ni aku nak beli kacang panjang tapi terbeli buncis, apa lagi balik rumah kena marah dengan mak. hahaha bukan marah pun just perbetulkan balik apa yang salah ja. hehe sorry lah mak,anak bujang mak yang hensem ni tersilap. hahaha

Berbalik kepada resepi sayur goreng . Jom kita mulakan .

Bahan-Bahan

1. Sayur Buncis .
2. Bawah
3. Minyak
4. Gula
5. Garam .

Cara masak sayur goreng .

1. Potong Sayur buncis secara serong .
2. Potong bawang sedikit . bakinya kita blend .
3. Masukkan minyak kedalam kuali .
4. Bila minyak sudah panas , masukkan bawang .
5. Tunggu sampai bawang berwarna kekuningan dan mula keluar bau .
6. Masukkan sayur Buncis ke dalam kuali.
7. Masukkan bawang yang di potong tadi . *masukkan garam sedikit kemudian baru gula
8. boleh letakkan carrot sebagai tambahan kalau nak.
9. Gaul kesemua bahan sehingga ia betul-betul masak .

PERHATIAN : Jangan Biarkan Kuali terlalu kering . masukkan air sedikit untuk membolehkan sayur kita cepat masak .

Itu je resepinya . mudah jer kan . Dulu aku rajin masak sayur goreng ni sebab mudah dan cepat. korang mesti dah expert bahagian ni kan. aku ni kalau nak masak biasa-biasa boleh jer, kalau nak buka restoran alamatnya tidak ler . hehe

Baru-baru ni , adik aku buat biscut .Sedap jugalah dia buat . hehe nanti aku try ambil resepi dari dia. mana tau korang boleh dapat resepi biskut lak kan.

Korang boleh gunakan RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !  untuk memasak ya. jangan lupa share dekat facebook ya. hehe semoga korang berjaya lah buat macam resepi yang aku tulis ni. jangan hangit sudah . hehe

Sekian .

1 comment:

  1. hahaha dulu pun pernah konfius juga kacang panjang dengan buncis. lama-lama boleh differentiate dah. tapi kacang buncis lagi sedap dari kacang panjang. btw saya singgah dan follow sini ya. jemput melawat ke blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete