5 FAKTA PASAL BOLA SEPAK YANG KORANG KENA TAHU !


BOLA SEPAK I Baru tengok perlawanan semi Final JDT VS Kedah tadi, aku rasa nak tulis sikit pasal bola.Sebelum ni pun aku dah pernah tulis pasal bola, cumanya ini lebih kepada info maklumat kepada kawan-kawan kita yang baru nak kenal sukan bola sepak . Setiap tahun, pasti akan ada yang baru kenal bola sepak . Tidak kurang juga buat skuad-skuad pasukan liga super,liga perdana dan liga FAM bagi negara kita Malaysia.

perlawanan semi Final JDT VS Kedah
Perkara simple dan mudah untuk korang faham. ada 5 Perkara pasal bola sepak yang korang kena tahu.iaitu

1. Selagi tak bunyi wisel penamat, selagi tulah ada peluang nak buat goal .

90 minit masa yang di peruntukkan akan menentukan segala-galanya. kadang-kadang gol kemenangan di jaringkan pada minit-minit akhir. itu juga menandakan bahawa permainan bola sepak, anda perlu tunggu sehingga tamat 90 minit. baru itulah keputusan yang terakhir yang di terima pakai.

2. Permainan berpasukan

Bola Sepak juga merupakan permainan berpasukan. Bermula dari penjaga gol kemudian ke barisan pertahan dan kemudian barisan tengah dan akhir sekali ke bahagian penyerang. kekurang dari setiap sudut padang memberi kesukaran kepada pasukan untuk memenangi perlawanan.

3. Key Player selalu bermain di tengah .

Aku tak kata semua pasukan key player dia di tengah, tetapi selalunya ia berada di tengah. dia akan ditugaskan untuk menghantar bola ke bahagian-bahagian yang di rasakan ada peluang untuk di jaringkan gol. posisi yang selalu  menjadi pilihan adalah Centre defending Midfielder (CDM) atau Center Attacking Midfielder ( CAM ) .

4. Jurulatih Hanya mampu bagi Arahan 

Korang kena faham, bola sepak akan ada jurulatih yang memantau perkembangan permain dan dia juga akan mengaturkan strategi permainan pasukannya. tetapi jurulatih hanya mampu mengubah perlawanan andai pemain-pemain dia mengikut arahan yang di berikan. Kalau pemain tidak ikut, maka ia adalah satu kerugian. dan jurulatih juga tidak mampu melakukan apa-apa .

5. Peminat sebagai pemain ke 12

Setiap pasukan mempunyai peminat atau penyokong. banyak pasukan mampu bersaing dan memberi saingan dengan semangat yang diberikan kepada mereka melalui peminat. korang tengok ja bila aksi-aksi pasukan yang terkenal. Contohnya, Man U, Arsenal, Real Madrid dan lain-lain ,pemain ke 12 mereka adalah peminat mereka yang sentiasa memenuhkan stadium. ini akan menambah semangat mereka .

reus ,shurlle
gambar berita harian

Pendek kata, tanpa 5 perkara dan fakta ini, sebuah permainan bola sepak seperti tin kosong sahaja. Cumanya hiasilah sukan bola sepak dengan perkara yang baik-baik. kurangkan keganasan, racism dan juga rasuah dalam sukan bola sepak.

sekian.

p/s : aku belanja korang dengan 10 Aksi Gol Epik & Paling Kelakar Yang Buat Korang Gelak Sampai Sakit Perut. Dahsyat! Korang tengok dekat sini .


Jom like Page admin untuk info menarik !

0 comment... add one now

jom komen.. ^_^.. tinggal kan link blog korng juga k..t aku nk jalan2 yaa.. (^_^)