4 SEBAB KENAPA KEDAH KALAH FINAL PIALA MALAYSIA !


PERLAWANAN AKHIR PIALA MALAYSIA 2015 I Pertamanya aku ucapkan tahniah kepada pasukan negeri kedah. kerana layak ke final .Walaupun tewas kali ini, tidak bermakna ada tidak hebat. menjuarai piala liga perdana musim ini merupakan hadiah terbaik buat peminat sukan bola sepak di negara kita .

Pastinya, peminat bola sepak negeri kedah tidak kecewa kerana layak ke final selepas beberapa tahun tidak layak sudah cukup memberi kegembiraan kepada peminat bola sepak kedah. untuk entri ini, aku kongsikan kepada korang mengenai 4 sebab kenapa kedah boleh kalah pada Final Piala Malaysia 2015 !


Keputusan Final Piala Malaysia 2015

ini hanya pendapat aku, boleh nak berbeza pendapat. tapi kena jaga adab dalam berbeza pendapat.

1. Padang Licin .

ini masalah yang bagi aku kita , tidak boleh elak. sebagai manusia, siapa kita nak marah kepada hujan yang turun . kerana ia merupakan kehendak Allah kepada Manusia. Bagi aku, mungkin player kedah kurang dari segi mengawal bola ketika hujan dan dalam padang yang serupa macam sawah padi  tu kan. tak pa jadikan pengajaran untuk next-next game ya ^_^

2. Banyak Hilang Bola

Kondisi bola yang agak licin d tambah pula dengan keadaan padang yanglecak itu, sedikit sebanyak menggangu pergerakkan pemain.

3. Defender ke laut

ini faktor paling ketara sekali, apabila defender tidak memainkan peranan ketika caunter attack yang di lakukan oleh pasukan lawan. contoh insiden  ketika goal keeper negeri kedah, Firdau terpaksa keluar ke tengah padang untuk menyelamatkan bola. sehinggakan dia di layangkan kad merah kerana menampan menggunakan tangan di luar kawasan kotak penalti.

4. Tak ada luck

ini je la yang aku mampu simpulkan. banyak kesalahan mudah yang di lakukan di bahagian serangan dan juga pertahanan .aku nak cakap lebih-lebih pun, bukan aku yang main . betul tak ? jadi, segalanya dah berlaku, tahniah buat kedah kerana berjaya ke final untuk edisi kali ini. sungguh , aku yakin, rakyat kedah yang setia menyokong anda, akan tersenyum riang kerana team kedah kembali ke Final Piala Malaysia !


Terima Kasih buat Coach dan anak-anak buahnya. kita cuba lagi tahun depan. minta maaf andai komen aku ini mengguris hati mana-mana pihak, terutamanya coach dan staf kejurulatihan dan juga pemain. terima kasih sekali lagi untuk anda.

pulun kedah pulun!

Sekian.

p/s : tak campur lagi player lawan yang berlakon atas padang. ermm sapa tengok live , dan pernah main bola dan peminat bola, dia akan tau player tu berlakon atau pun tidak. senyum ^_^


Jom like Page admin untuk info menarik !

4 comments.. read them below or add one

nmediapeekture nmediapeekture December 13, 2015 at 8:41 AM
pendapat aku pulak.. ia adalah berpunca dari pengalaman seseorg jurulatih itu sendiri mengendali corak permainan..

1>separuh masa pertama 30minit pertama Kedah hanya menyerang di sebelah kanan sedang kan mmg dah byk try tp x lepas..tp keep buat benda yang sama

2> Permainan Kedah x berubah..sama seperti game2 lepas..sbb tu Selangor dapat baca n Marking seorg demi seorg Pemain Kedah
(ini terbukti bila pemain midfield kedah membuat serangan sampai ke kotak penalty dlm game tersebut.. beliau berjaya bolos pertahanan kerana beliau tidak di MARKING sebagai permain yg akn menjaring kan gol.)

3> tiada kesefahaman ketikan counter attack di lakukan

4> hampir 80% player naik ke atas dan tidak pula turun semula ketika Selangor Serang.

Tidak ada kena mngena dgn cuasa aku rasa. sebagai player kita dah sedia maklum keadaan padang dan permainan.Secara terbuka aku berpendapat bukan masanya lagi utk Kedah ..

sekian
Etuza Etuza Etuza Etuza December 13, 2015 at 4:56 PM
Selangor menang 2-0, Kedah kena terima ..tak apa adat bertanding..cari pembaikan lah Kedah dan pemantapan seterusnya untuk Selangor
Amy Azeem Amy Azeem December 13, 2015 at 8:50 PM
Betul kata nmediapeekture , cuaca bukan lah faktor utama , taktikal coach itu sendiri memainkan peranan penting , separuh masa kedua coach lebihkan bahagian serangan sampai lupa counter attack selangor . sandro dan chidi edeh dikawal ketat . tahniah buat benteng selangor walaupun saya peminat tegar kedah darul aman . semoga kejayaan double treble akan kembali lagi . pulun kedah pulun .
Amy Azeem Amy Azeem December 13, 2015 at 8:51 PM
Betul kata nmediapeekture , cuaca bukan lah faktor utama , taktikal coach itu sendiri memainkan peranan penting , separuh masa kedua coach lebihkan bahagian serangan sampai lupa counter attack selangor . sandro dan chidi edeh dikawal ketat . tahniah buat benteng selangor walaupun saya peminat tegar kedah darul aman . semoga kejayaan double treble akan kembali lagi . pulun kedah pulun .

jom komen.. ^_^.. tinggal kan link blog korng juga k..t aku nk jalan2 yaa.. (^_^)