Tutorial : Cara Mudah Format Laptop !

7 September 2015


Hai,

Format Laptop | Sebelum Aku bergerak jauh dengan bebelan aku untuk entri ni. aku nak bgtau,segala tips untuk entri ini adalah berkenaan Laptop Acer aSPIRE v5 Touch Sahaja ! Sebabnya aku buat experiment ini dekat laptop itu. Faham ? kalau korang nak try dekat laptop lain pun boleh gak. tapi korang tanggung la ya. hehehe

Kita ada 2 cara untuk format laptop kita.

1. Tekan Alt dan F10 serentak ketika baru on laptop. ** cara ni boleh diguna pakai untuk laptop2 lain.

Kemudian korang ikut arahan yang di berikan ya. aku tak buat ikut cara ni. jadi aku kurang arif sikit. tolong tanya kepada ahlinya ya.

2.  Acer Recovery Management

korang buka windows korang , kemudian search " Acer Recovery Management " kemudian akan keluar satu instruction dan klik yes dan kemudian restore Factory Setting . biarkan laptop korang beberapa JAM untuk restoring. kemudian ikut langkah yang di berikan. mudah je.

** langkah kedua TIDAK berfungsi JIKA  windows korang tak boleh buka. jadi solusinya guna kaedah no 1. simple je kan.

AMARAN :

1. File korang akan hilang semuanya. termasuk application atau software yang korang download.
2. Laptop korang jadi sesuci murni bak embun pagi.
3. Korang kena install balik Microsoft office sendiri, dan chorme sendiri dan juga software2 lain.yang tinggal hanya internet explorer dan juga recycle bin je.
4. Back up , kau masih tercari2 file backup aku. nanti aku update balik ya ^_^

harap ini membantu , kita semua, sebarang masalah boleh pm atau komen dekat entri ini ya !

bye !

1 ulasan:

  1. skg wawa pon format laptop sndri..blajo dgn kawan :)

    BalasPadam

Kataubaid© .