Mesir, aku dan dot dot dot .[2]



Assalamualaikum.

okay, kali ni aku nak tambah sikit dari entri sebelum ni berkaitan study kat mesir khususnya di bumi mansurah tercinta. cewah .

aku nak bawak korang ke satu sudut pandang yg lain pulak .

aku kalau boleh tak bagi korang mai mesir ni. KALAU !

korang tk cukup kelayakkan minima !. ini penting bukan aku nak sekat korang dari jadi budak medik. sebab impak dia amat la besar. jangan palsukan document spm korang.!

klau korang tk lepas syarat minimum, aku suggestkan korang repeat spm balik. tk susah pun.

and then baru fly ke mesir. lebih baik mcam tu bagi aku.

sorry sbb mulakan dgn sergahan macam ni. tp ini permulaan utk sesuatu yang korang tak jangka .

kemudian, korang kalau nk deal ngan org2 arab ni susah sikit. unless korang dapat yg org yg baik .

terutama kt gamaah(universiti) . kadang2 tu urusan amik tasdiq pun makan masa 2 atau 3 hari.

pada hal urusan tu boleh settle dalam masa yg singkat.
tapi bila dah biasa, korang akan rsa tk da apa2 pun sbnrnya,cuma ganggu masa korang la .

arab ni bukan semua baik, selalu amik kesempatan . haha cite pasal arab lak.

kalau dari segi kos hidup, mansurah masih di tmpt yg murah utk didiami tapi pda masa yg sama kos hidup kat sini makin lama makin meningkat.disebabkan attitude seglintir pelajar yang "kaya" .mereka2 ni buat tawaran di luar batasan kemampuan rakyat msia yg lain sehinggakan tempiasnya terkena pada semua.

cthnya : harga rumah.

pada zaman dulu2 . range harga rumah budak melayu utk 3 bilik tak smpai 900le bersamaan dgn rm450 .

tapi sekarang harga rumah untuk 3 bilik dah capai 1300 ke 1400 le bersamaan 650 ringit ke 700 ringgit. nmpk tak beza nya ?

tp duit sewa rumah ni korang akan share dgn kwan2 lain klau korang duduk rmai2 la. maka dia akan jadi murah. contoh duduk 6 org . tpi hakikatnya skrng ni majoriti nak duduk bilik sorang. so, korng bahagikan 1400le  bahagi 3. berapa ? ha.

aku ulang balik " kalau kaya tak pa " hahaha

bil elektrik ngan ayaq, ikut musim dan ikut tuan rumah. ada yg kena bayaq sikit, ada yg kena bayaq mahai. yg penting minta resit.

standard duduk 3 orang seratus cm tu. jadi korang byar  15 ringgit ruk elecktrik dan rm15 lagi duit air.murahkan ?? sekali lagi aku ulang. tk menentu harga tu. kdng2 mahai,kdang2 murah.

serabutkan dok sini. hahaha

kos internet, ikut speed internet la. stkt ni paling mahai aku pernah bayar 70 le utk internet. rm 35 ringgit unlimited. total up 210 le sebulan sbb share ngan housemate

kalau utk pengajian pulak. harga memang naik mendadak .

dari senior2 depa dlu kena bayaq RM8000 setahun tapi skrng setahun korang kena bayar 32000 ringgit. ya,murah berbanding msia .

tapi bagi aku,utk manchester ni, mcm mahal kot. sbb kelas tk bnyak mana pun compare to conventional.practikal lak depa sumbat ramai2.*terpulang batch. klau ramai, jadi sardin laa.. haha.

ada shopping mall cth cafouir*bru buka.  metro dan lain2.
aku bukan tk mau korang datang, aku nak galakkan korang dtg mesir. sbb korang tk kan dapat something mcm korang dpt kt mesir ni kat tempat lain.
suasana di mansurah ^^ 
cumanya,sebelum datang bat research dlu. tnya senior2 yg ada kt mesir ni tuk update terkini ^^

makanan org mesir. korang kena try nanti 

boleh je pm aku. aku cuba bantu serba sikit.

" masuklah kamu ke bumi mesir, insyaallah kamu akan aman "

maaf kalau entri menyebabkan korang tk mau mai mesir,tp ini hakikat la korang nak dok  6 tahun,better korang prepare mental dan physical korang kan.. hohoho

buka puasa di mesir di masjid2 di mansurah
ni abg2 and kakak buat kuih2 Malaysia kt mesir ^^
so tk yah rindu2 sgt la malaysia.. haha
ini gambar senior2 ziarah baby baru lahir ^^ dan depa pun dh kawin.. huhuhu..
syahid pun ada laa.. ^^
semoga ke temu di bumi mesir nanti.
huhu.

sekian.


2 ulasan:

  1. best dan teringin tapi biasa la..mak cek tak bagi pi..kalau tak memang duduk sana dah ni..hehe

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.