Banyaknya Salur Darah (Artery)

Advertisemen


Assalamualaikum .

hari ni belek-belek buku NeuroAnat .buku ni mostly berkisarkan anatomi otak kita .

otak kita terbahagi kepada beberapa bahagian . cumanya kali ni aku nak cite pasal salur darah .

Otak kita ni perlukan oxygen, jdinya penyaluran oxygen ke bahagian otak di lakukan melalui salur darah yang membawa sel darah merah ke seluruh badan .

haha. cam pelik je bila explain dalam bahasa melayu . krik krik krik .

contoh salur darah yang aku maksudkan adalah circle of willis . artery that supply brain and brainstem .


tkpelah kali ni kita kenal je dlu artery2 ni ya. lain kali kita bgtau function dan fungsi dia .

yang kedua .

banyak taaakkk.. haha.. cm na la aku nak hafal ni T.T

ada 
1. Internal carotid artery
2. cerebral artery
3.basilar artery 

dan macam-macam lagi .:D

sesungguhnya setiap ciptaan Allah itu tak da yg sia-sia .

bersyukurlaah wahai manusia .

tazkirah lakk.

sambil tu , nak ucap tak ziah buat keluarga mangsa kemalangan ngeri di Lebuhraya DUKE . sedih dan pilu melihat gmbar2 di fb .

moga Allah menunjukkan jalan keluar buat semua permasaalahan manusia .

moga dua anak mangsa terus kuat. kita hnya mampu doa,kita doa. kita mampu p berjumpa,p la jumpa tolong yg mana patut.

al-fatihah .


Advertisemen

Disclaimer: Gambar, artikel ataupun video yang ada di web ini terkadang berasal dari berbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika ada masalah terkait hal ini, Anda dapat menghubungi kami disini.
Related Posts
Disqus Comments