Banyaknya Salur Darah (Artery)

3 Mei 2015


Assalamualaikum .

hari ni belek-belek buku NeuroAnat .buku ni mostly berkisarkan anatomi otak kita .

otak kita terbahagi kepada beberapa bahagian . cumanya kali ni aku nak cite pasal salur darah .

Otak kita ni perlukan oxygen, jdinya penyaluran oxygen ke bahagian otak di lakukan melalui salur darah yang membawa sel darah merah ke seluruh badan .

haha. cam pelik je bila explain dalam bahasa melayu . krik krik krik .

contoh salur darah yang aku maksudkan adalah circle of willis . artery that supply brain and brainstem .


tkpelah kali ni kita kenal je dlu artery2 ni ya. lain kali kita bgtau function dan fungsi dia .

yang kedua .

banyak taaakkk.. haha.. cm na la aku nak hafal ni T.T

ada 
1. Internal carotid artery
2. cerebral artery
3.basilar artery 

dan macam-macam lagi .:D

sesungguhnya setiap ciptaan Allah itu tak da yg sia-sia .

bersyukurlaah wahai manusia .

tazkirah lakk.

sambil tu , nak ucap tak ziah buat keluarga mangsa kemalangan ngeri di Lebuhraya DUKE . sedih dan pilu melihat gmbar2 di fb .

moga Allah menunjukkan jalan keluar buat semua permasaalahan manusia .

moga dua anak mangsa terus kuat. kita hnya mampu doa,kita doa. kita mampu p berjumpa,p la jumpa tolong yg mana patut.

al-fatihah .


2 ulasan:

  1. tu baru brain kann, hehe salur darah the whole body pun banyak jugak :D saraf pun. :D go go fighting, moga Allah permudahkan belajar.

    BalasPadam
  2. tertarik nk tahu.. sbb ada tulis sal darah jgk.. hehehe

    BalasPadam

Kataubaid© .