Dumyat : Perjalanan Bermula !

10 Februari 2015


Assalamualaikum !

musim-musim cuti macam ni, ramai yang pergi bercuti . termasuk lah kawan2 aku kat bumi mesir ni .

London, Sham el-Sheikh , Hurgada , Alexendria, Turki ,Spain dan macam2 tempat lagi mereka pergi bercuti .

aku dok umah je.. hehe

baru-baru ni berkesempatan untuk ke dumyat , kira-kira 1 jam setengah dari mansoura . Dumyat tempatnya meriah kerana kerangnya . bayangkan sepanjng tepi laut itu di penuhi kerang.


dan yang paling penting , orang arab tak suka sangat makan kerang !

jadi,apa lgi budak melayu la yg gi kutip. kadang2 tu satu guni besar bawak balik rumah . sizenya juga besar berbanding kerang di malaysia. * mungkin kerang arab kot.. hehe .

DUMYAT, EGYPT

setibanya di tepi pantai, hati ni berkata " bau laut la " hati jaadi sebak sat. haha kalau kt penang tu, p ja tepi2 ,mesti jumpa laut . p QUeensbay ,nampak laut. p pulau betong balik pulau pun jumpa laut, belom lagi p batu ferengghi lagi kan .

dok kat mesir di kawasan bandar ni ,kadang2 buatkan aku rasa sesak . dengan kereta dan kenderaan. kadang-kadang perlu keluar juga dari ke sibukan kota utk menghirup Oxygen di tempat2 yang banyak oxygen. hehe

DUMYAT, EGYPT

laut terbentang luas .

" naah , kau tengok laa " bisik hati .

melihat dan mendengar bunyi ombak membadai tepi2 laut menimbulkan satu idea untuk menulis.tajuknya ? nantikan .. huhu

berbalik cerita asal. memerhati kota dumyat yang " first time " aku datang sejak 3 tahun di bumi mesir ni, memberi kenangan dalam diri yang suka dengan laut . entah kenapa,maybe ikut rasa abah aku kot. hehe .

sana kapal , sini kapal. woa ! satu panorama yg lain dgn bandar .

DUMYAT, EGYPT

ambil boat penumpang untuk menyeberang ke bahagian lain di kota dumyat. kemudian pergi  ke pasar dumyat yang menjual makanan2 laut .

ikan, udang,sotong undang lipan ,ikan bolti dan lain2 termasuk sayur-sayuran yg agak segar.

aku lebih kepada melihat sahaja, tak beli apa pun. huhu

ketika masa utk pulang tiba, hati kata " ehh, saat!! tak habis lagi nak tadabbur alam ni " . tapi badan paksa dan tarik hati untuk pulang, kerana komitmen diri di bumi mansoura belum selesai, nanti kita datang semula ,pujuk si badan ke pada hati .

sekian .

p/s : impian selama 3 tahun nak sampai dumyat, akhirnya tercapai. i like ocean ! i like sea !! huhu

1 ulasan:

  1. bestnya..td cadang nak gi pantai merdeka..dayah suka pantai jugak..hehe

    BalasPadam

Kataubaid© .