Khatib, Khutbah dan Tido ?

11 April 2014

Khatib, Khutbah dan Tido ? | Assalamualaikum !! salam jumaat mubarak .alhamdulillah, hari ni dah masuk hari jumaat .penghulu segala hari . orang msia mesti dah p solat jumaat kan.kami kat sini belom lgi msuk solat jumaat (waktu mesir ) . hehe..bila sebut hari jumaat, apa yang kita akan ingt ?solat jumaat ? khutbah ? tido ?



Khatib, Khutbah dan Tido ?

solat jumaat itu wajib keatas umat islam yang lelaki dan sunat utk perempuan2 islam untuk p sama.
kalau dah p solat jumaat,tak yah qodo balik solat zohor. haa..yg mana tk pernah try tu p laa..
tapi kat Malaysia jarang ada masjid yang buka ruang utk perempuan solat jumaat sekali kan.
mungkin faktor space yg kurang koot..

khutbah pula, memainkan peranan yang penting dalam menarik perhatian jemaah utk mendengar.
kita selalu dengar mengenai khutbah tanpa teks kan . haa..itu lah salah satu kaedah utk khatib utk bebas berbicara tanpa menggunakan teks.
Ustaz Abdullah khairi salah seorang yang hebat  berkhutbah
Ustaz Abdullah khairi salah seorang yang hebat  berkhutbah ^^
                             

bila bebas, dia lebih natural dan kurang bosannya. cam kat mesir,khususnya di mansoura ,khatib selalunya tak pakai teks dalam berkhutbah. kadang benda simple je yang khatib ingtkan tapi dengan semangat dan aura yg mereka berikan 100 % komitmen tuk berkhutbah..menarik minat utk mendegarnya.

kemudian, tido ??
Khatib, Khutbah dan Tido ?
gamba hiasan
Khatib, Khutbah dan Tido ?
gambar hiasan

sapa laa selalu tido time khutbah nii.. haaihh.. berat nanang nihh.. hehe..mungkin penat kerana bekerja kan..tak pe,kita cuba tanam dalam diri tuk tak mau tido.

" ish ,tak boleh laa "

kalau tak boleh gak, try tukar ke masjid yang " power " dari segi khatib yang berkhutbah tu atau pun try focus apa yang khatib baca kat depan itu. haaa bru tak tido ^^ aku ingatkan diri aku juga ni. aku pun kadang-kadang tidur juga time khutbah. marilah kita sama-sama mengubah mana yang patut ya .: )

hehe.. sekadar perkongsian je. kita ni selalu pandang enteng mngenai khutbah , khatib dan tido time khutbah.padahal time tu laah kita mampu grab seberapa bnyak ilmu yg kita tak dpt grab di luar khutbah dek kerana kesibukkan kita kan. tak pe next week kita berubah eh.. jom jadi budak baik !!!

sekian,

p/s : jangan lupa baca surah al-kahfi !! :)

1 ulasan:

Kataubaid© .