Comments

Followers

Cinta itu pengorbanan !!

Aku termenung menghadap screen laptop ku ini, ntah kenapa asyik terbayangkan wajah si-dia jerr sejak dia pulang tempoh hari. " aarrg...


Aku termenung menghadap screen laptop ku ini, ntah kenapa asyik terbayangkan wajah si-dia jerr sejak dia pulang tempoh hari.

" aarrghhh, serabut otak aku !! " bisik hati ku dan di akui oleh akal dan minda ku yg lain..

senyumannya yang manis itu membuatkan diri mana2 lelaki boleh jatuh hati dengan dia.

bila lihat dari pakaiannya, menutup aurat bukan macam segelintir masyarakat yg perempuannya sekadar membalut aurat .

Allah, aku sudah jatuh hati . tapii..

camna aku nk buat ni ??

Aku buntu, nak jumpa parentnya, usiaku masih muda, masih belajar lagi.. cm na nak bagi nafkah ??

aku mula berfikir dan mencongak sedikit demi sedikit..

baki tahun pngajian aku masih mempunyai 4 tahun..arrghhh , lamanyaa.. mungkin masa itu dia sudah kawin.

aku nekad, lalu aku segera menggapai telefon bimbit aku dan menelefon naqib usrah ku utk meminta pandangannya.

" assalamualaikum abang A !! "

" waalaikumsalam ziq , sihat ke tu ?? "

perbualan kami bermula. bnyak nasihat yang di berikan utk aku guna seblum melangkah ke alam perkahwinan.

aku terduduk dan membuat checklist, ALLAH2 banyaknyaa aku tk settle lagi niih..

solatku masih tunggang langgang ada hati nak beristerikan seorang ustazah.

puasa sunat ku pun entah ke mana.. ada hati nak beristerikan seorang ustazah .

aku ambil keputusan, utk perlahan2 membaiki diri aku sebelum aku melamar si dia.

masa berlalu dan terus berlalu. aku mula mengerti nikmatnya beribadah.. ya, nikmat itu pasti dirasai oleh org yg betul2 merasakannya.

hari ni majlis graduasi senior2 yang bru graduate.. aku bangga melihat kejayaan mereka.segak dan tampan bergaya di atas pentas mengambil scroll sijil kejayaan mereka.

aku mula berangan, tahun hadapan aku pula yang akan berada di pentas yang sama..huhu.. excited juga laa rasanya.

dalam banyak2 hadirin yang hadir, aku terpandang sekilas akan seraut wajah yg pernah mencuri hatiku sewaktu dahulu. kali ni, hati aku betul2 gelabah dan gusar bila melihatnya.

ketika aku asyik memerhatinya, tiba-tiba dia memandang aku.

" alaamakk,, kaantoii " bisik hati aku.. terus aku memandang tempt lain pura2 tk da apa yang berlaku.

cuak betul bila fikir peristiwa itu..

" ziq, ko dah ada calon ke ? " soal seorang senior kpd aku .

aku menggelengkan kepala. entah tk da jawapan yang keluar dri mulut aku .

" bukan apa, ana ada kenal seorng akhwat nih ,dia kawan kepada isteri ana.. kami tgk dia sesuai dengan ko "

muka aku mula berkerut.. alamak masuk jerat laakk =.="

" nanti aku kenalkan korang berdua k ..ko pun bukan muda lagi..dah tua dahh..boleh kawin dah "

aku hanya tersenyum kelat..

" sapa pulak nihh ?? cm na lak ngan cinta hati aku nii.. "

aku mula fikir yang bukan2.. aku akan kehilangan si dia !!! oohh maaiii god !!

hati aku berbisik.. " aku tk mampu nak jdi sehebat si dia, aku insan yg kerdil sahaja dan akhirnya aku mngalah dan meninggalkan dia dari ingatan aku "

pedih dan sedih aku abaikan.

aku berserah hanya pada takdir.

aku diajak oleh senior aku utk ke rumahnya ada "makan2" skit katanya.

aku pun tanpa syak, trus ke rumahnya. tiba di rumahnya aku lihat tak nampk mcm ada "makan2" pun.

aku di sambut oleh senior itu dan keluarganya.

setelah berborak panjang, kami pun ke meja makan utk makan tgh hari.

ketika di meja makan, aku terpandang seseorang yg aku sgt kenal. ya!! dia lah org yang aku suka tu..

tak keruan aku jawabnya.

rupanya, dia lah orang yang di maksudkan oleh senior aku tempoh hari . dia juga lah yang nak di perkenalkan kepada aku utk di jadikan isteri aku.

aku terkejut sangat..nak nangis pun ada..tp control laa kan.. hehe

kami pun berbincang panjang mengenai status " baitul muslim " ini. dia hnya berdiam diri. begitu juga aku yang mngabaikan kewujudannya.. mana tak nya.. ketar lutut di buatnya..

di pendekkan cerita, aku menghantar rombongan meminang ke rumahnya dan kami sah menjadi suami isteri 2 bulan seblum kami graduate..

" cinta perlukan pngorbanan..korbankan nafsu serakah utk dapatkan yang hebt sebagai pembimbing diri "
kata2ku yng ku ungkap ketika berusrah dengan ahli2 usrah aku.

" cinta yang berharga susah utk di cari dan di ganti "

-tamat-

p/s : jemput Like ---> Page ni !!

COMMENTS

Nama

#ahlanjunior,3,#mesir,6,#travelogkataubaid,46,2017,3,2018,1,8share,4,AF Megastar,3,Affiliate,15,air asia,2,AJL 30,2,ajl 32,1,AME 2016,1,APM,1,APO 2016,2,artis,182,Automotif,21,bajet 2016,2,banjir,2,Bank,13,Ben ashaari,2,Benci,2,bercuti di Australia,2,Berita TErkini,6,Biasiswa,1,Biodata artis,174,biodata ulama,3,BISNES,4,Blog Review,25,Blogger,32,bloglist,2,blogspot,4,Bola Sepak,5,Budak Universiti,3,Bulan Puasa,14,Cara langgan Netflix . Plan Netflix untuk Pelanggan,1,Cara mudah buat magic .,1,Catatan 2017,1,CELCOM,4,cendol terbaikk,1,cerita,6,cerita Hantu,12,cerita seorang pak cik .,1,Changsha,1,China,1,cikgu,2,Cinta,9,cinta teruna kimchi,1,cktaman,1,clever girl,2,cuaca panas,1,cuti sekolah,3,Cuti-cuti,5,CUTI-CUTI 2016,1,Deklarasi Anti Najib,1,DFKL 2016,1,Digi,1,dilwale,1,Dosa vs Pahala,1,drama,165,Drama alif imani,1,drama anak ke 5,1,drama anakku diva,5,drama assalamualaikum cinta,2,Drama Bodyguard,1,DRAMA CIKCINDERELLA ENCIK TENGKU,3,drama cinta 100kg,4,drama cinta 11 syarat,1,drama cinta hati abah,3,drama cinta si wedding planner,4,drama cinta teruna kimchi,3,drama dawai Asmara .,1,Drama Demi Cinta Ain,2,drama dia semanis honey,2,drama duda terlajak laris,3,Drama Imam mudaku romantik,1,drama inikah cinta,3,drama isteri vs tunang,2,drama jasmine,2,drama kak mar,2,drama keluarga pontimau,1,drama ktupat palas mr handsome,1,drama lambaian ramadhan,2,Drama lara terindah,1,drama mak cun 2,2,drama Married tapi benci,3,Drama Melayu,8,drama memori cinta suraya,1,drama menantu ting tong,2,Drama mr boss miss stalker,1,Drama Mr tanda soal,4,drama sayangku kapten mukhriz,1,drama seindah takdir cinta,1,drama sekali aku jatuh cinta,1,drama Sha dan Shah,1,drama Shadan Shah,1,Drama Suami Tanpa Cinta,1,Drama tundukkan Harraz Naufal,3,Drama tundukkan playboy itu,3,Drama uda dan dara,3,ds Anwar Ibrahim . Perdana menteri ke 7 !,1,Ds Najib,1,Duit Online,1,ebook,5,Eksperiment Cinta,1,EPL Standing,1,erma fatimah,1,fafau,1,FAIZ sUBRI,1,Fakta Menarik,4,FAM,3,filem,9,Filem ANgin cinta,1,filem langit cinta,2,fiqh perubatan,1,Fizie Hotfm,2,Follower,1,Food Review,7,Format LAPTOP,1,fyn jamal,1,gadget,22,Gambar,56,gambar-gambar Mesir,3,gegarvaganza,15,Gema Gegar Vaganza,2,gempak superstar,1,Giveaway,11,GOPRO CONTEST !,1,Green Tea,1,Gua Musang,1,Hadiah hari Guru,1,Hadiah Hari Guru 2017,1,Handphone,6,Hantu,11,Harga Minyak,1,Harga Minyak .Minyak Petrol,5,Hari Raya,1,Hari Sukan Negara !,2,Hari Wanita,3,Harimau Malaya,2,Hartanah,2,hati,1,hati yg hilang,1,Heliza,1,Hiburan,2,Highland tower,1,Hipster,1,histat.com,1,Honor 7,1,hotfm,6,hujan ais,1,Imam kena tampar,2,Imam masjid negara,2,INFO,4,Info Semasa,1322,Info terkini,8,Ingat,1,INSIDEN Mina,1,instagram,1,insurans,9,Internet Murah,3,Iri hati,1,Islam,4,Isu semasa,3,Jana wang dari rumah,1,janna nick,2,Jantan,1,JDT,8,Jenis-jenis kawan,2,JEREBU,5,JEREBU di Pulau Pinang,1,Jihyo,1,Jpj,1,Juara Parodi,3,Jumaat Terakhir 1436H,1,Kak Mar,2,Kalender Hijrah 1437H,1,kataubaid,2,kau aku kita,1,kawan,1,kedai makan,3,Kelab blogger Ben Ashaari,3,Kelebihan Netflix,1,keluarga,1,Kemalangan Ngeri,1,Keputusan Af 2015,1,kerja,2,kesihatan,14,KHK,1,kilauan emas otai,1,kisah seorang ustaz,1,KITKAT GREEN TEA,1,Klikjer.com Affiliate,1,Koleksi Doa,3,Komedi,1,koolfm,1,korea,7,Kren Jatuh,1,krisis MB Kedah,3,kucing,5,kwangsoo,1,lagu,3,lagu janam-janam,1,Lagu ost hello mr.perfect,1,Lagu tema/Ost,3,lAPTOP,1,Larangan azan di negeri pulau pinang .,1,Lawan Virus !,1,Lazada,20,lee min hoo,1,lego,1,Lelaki,7,lelaki seksi,1,LEPAK dalam kamus oxford,1,letak jawatan,1,liga super 2016,1,Lirik lagu,22,live streaming,37,Liverpool,1,livestreaming maharajalawak mega 2016,3,liza dan ikhwan hot fm,1,Lyssa faizuren . kelabblogggerbenashaari,1,Lyssasecret.com,1,magic sim,1,maharajalawakmega,4,maharajalawakmega2016,7,Mak Cun,2,Makanan,14,maklumat kerjaya,11,Malaysia,3,Malaysia di serang !,1,Masjidil Haram,1,mat lutfi kawin,1,Mati,1,maxis,2,medic,1,Mencari Sinar Kehidupan..,1,mentor,2,Mentor Milenia,3,Menu Pelik,1,Merdeka,6,MH 370,3,Mialiana.com,2,Microsoft,1,Mira Filzah,1,motivasi,1,Movie,3,MU2015,1,Mufti,1,Murid Sekolah Hilang,1,Musim Durian,1,musnahkan handphone,1,MYCYBERSALE,2,nasihat,1,netkl,2,Newbie,1,Niaga Affiliate,2,nisfu sya'ban !!,1,Nora danish,2,nostalgia,1,Novel cinta,2,nuffnang.com,1,Off autoplay video di facebook .,1,Ogos,1,ola bola,1,ost drama cinta si wedding planner,1,Ost drama tundukkan playboy itu,1,pak cik ahmad,1,Pakatan Harapan,1,Panduan,106,Panduan MUET !,3,Panggilan Hangit,1,Penang,1,Penang Fa,1,Pencetus Ummah,2,penutupan sekolah,1,penyakit sombong,1,Perangai orang kita,2,perempuan,5,Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik .,1,pETRONAS,1,petrosains,1,petua kuruskan badan,1,PIALA MALAYSIA 2015,1,Polis Evo,2,politik,1,prayforjakarta,1,PRESIDEN FAM,1,Produk,2,profil kataubaid,1,Pulau Pinang,3,Putrajaya berhantu,1,radio,1,Ramadhan,10,rashid,3,raver dance malaysia,1,Raya Haji,1,Resepi,44,Resepi jimat,2,Resepi Sambal Belacan,1,Review,20,Review : 100 plus Orange,1,Rindu awak 200%,1,Runningman .,12,Saham,1,SALAM AIDILADHA,1,sales,3,sam nak kawin,1,Sambung Belajar,1,samsung .,1,Samsung S6 edge,1,Say No to Valentine day,1,segmen,12,Segway,1,sekolah,1,Sekolah terbakar,1,Senyum,1,sepahtu reunion,1,SHOPPING,6,sinopsis,7,Sinopsis Drama Kak Mar,1,sinopsis filem tulus ikhlas,1,Siti nordiana,1,Software .,1,solat terawih,1,Sperm,1,spiderman kuning,1,stress,1,suami tempat simpan rahsia,1,Suamiku Encik Sotong,1,sukan .,34,SuperSpontan 2016,1,superspontansuperstar,2,SYURGA,1,tahfiz muda,1,Taiwan,1,Takwim Solat,1,tambah follower blog,1,Tarikh Raya Haji 2015,1,Tawaf,1,Tazkirah,167,Teknologi,10,tempat makan,14,tempat menarik untuk bercuti,5,Tersuka tak sengaja,2,Thaisty,1,Tidak,1,tips bercuti,2,tips jaga hati,2,Tips lulus ujian memandu,1,Tips untuk kurangkan berat badan,2,Tips UPSR . tiket percuma Air Asia,1,Tips-tips,230,tips-tips belajar di mesir,4,Tips-tips blogger,40,tips-tips laptop,3,Tips-tips mengatasi masalah jerebu .,1,TPPA,1,Transfer Player 2015,1,Travel,81,TRENDING 2015,1,Tuan Anas Mikael,2,Tutorial,31,TV3,4,up follower,1,UPSR,1,vincci,1,Viral,362,Waktu Solat,5,Wanita,2,whatsapp,2,White Coffee,1,wilayah,1,WWWOW Awards,1,Xpax,1,yanty.my,1,Youtube,1,Zoo negara,1,
ltr
item
Kataubaid©: Cinta itu pengorbanan !!
Cinta itu pengorbanan !!
Kataubaid©
http://www.kataubaid.com/2014/02/cinta-itu-pengorbanan.html
http://www.kataubaid.com/
http://www.kataubaid.com/
http://www.kataubaid.com/2014/02/cinta-itu-pengorbanan.html
true
3382065272023656975
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy