:: Tip - Tips :: Menulis Nota Dengan Baik

Assalamualaikum kawan2 ..

hari nie sja jer..aku nk kongsi skit tips-tips tuk buat nota . yela kan..kdng2 kita study berjela2 panjng nota kita..last2 apa pun kita tk paham kan..at least kalau da nota kecil or ringkas , boleh laa kita rujuk balik di mana2 kan..dlm exam tk leh laa nk rujuk2 bagai kan..huhu.

tips

1. Baca keseluruhan text atau perenggan .

2. Gariskan isi2 penting . andai ada isi yg kita dah thu dan faham info tu..cuba skip dan trus ingt isi2 trsebut.agar tk nmpk serabut nota yg kita buat.

3. kluarkan isi2 penting ke dalam kertas A4 atau buku nota.

4.tulis balik isi2 itu dalam bentuk point

5. kurngkan guna ayat2 yg pnjng dlm setiap point tersebut.

6 . baca balik setiap isi yg di tulis dlm bentuk point itu . kalau boleh ringkas lgi..sila ringkas kan.

7. kalau dah selesai..baca kesluruhan..klau nk edit2 apa2 ikut korng k..nk kaler2 ka..sila kan ya..huhu

sekian , selamat mencuba !!

p/s : good luck dlm study !! huhu

2 comments:

Powered by Blogger.