KaryaUbaid : Cinta Sang Blogger ( Part 1 )

26 Julai 2013

Hari ini adalah hari yang ditunggukan oleh insan-insan yg bergelar budak2 sekolah. Hari ni "last day " kat sekolah.Selepas ini , tak da lagi istilah kerja sekolah , baju sekolah ,beg sekolah dan apa-apa yang berkaitan sekolah. Hari ni juga merupakan hari terakhir bagi pelajar-pelajar yang menduduik peperiksaan SPM. 



Mereka pulang dengan senyuman yang penuh bermakna.Begitu juga aku , pulang dengan seribu satu makna. 
Sedih juga kalau di fikirkan , nak kena tinggalkan sekolah ,guru2 dan yg paling penting adalah kawan2.lepas ni pasti masing2 akan mengorak langkah menuju ke IPTA yang diinginkan. UIA,UM,UKM dan mcam2 lagi institusi pengajian tinggi di Malaysia mahupun di luar negara menjadi matlamat kami .

 " Eh , Farhan !! " jerit Omar kepada ku dari jauh . "Nah , kau simpan baik2 buku ni yer .. Yang ni jer yang aku boleh bagi kat kau ya..hehe..sbagai tanda persahabatan kita ". Aku yg terkejut dengan jeritan Omar tu segara kembali ke alam nyata. " Terima Kasih yer Omar , Ni pulak keychain untuk kau " setelah berborak panjang utk kali terakhirnya , Omar meminta diri utk pulang ke rumah kerana bonda dan ayahanda dia dah smpai utk menjemput dia pulang. Aku segera mencepatkan kerja aku mngemas barang2 yg ingin dibawa pulan kerana sebentar lagi.

-------------------------------------*---------------------------------------------------------------------

Gemuruh hati ni , namun aku gagahkan juga melangkah ke sekolah utk mengambil keputusan Spm. Seperti biasa , aku dah berjanji dengan Omar utk berjumpa di sekolah nanti.Akhirnya , Guru Besar mengumumkan keputusan pelajar2 cemerlang dalam SPM.Omar salah satu daripadanya.. Tpi bukan aku . Walaupun sedih, tp aku mampu mngukir senyuman sebab apa aku dapat melebih apa yang aku harapkan.Alhamdulillah. Setelah selesai mngambil keputusan aku dan kluarga pulang ke rumah dan meraikan kejayaan aku yg tk seberapa ini . Aku bersyukur kerana sebagai anak sulung , aku mampu memberikan keputusan yg cemerlang untuk di jadikan kayu ukur untuk adik-adik aku utk mereka pula menempah kejayaan mereka suatu hari nnt. 

Aku membulatkan tekad untuk menyambung pelajaran di IPTA dalam negara sahaja kerana aku rasa IPTA yg ada dlm negara juga sudah gah dan hebat setanding dengan negara2 lain.Aku ingin menyambung pelajaran dalam bidang perubatan . Akhirnya aku mendapat tawaran utk mengikuti program matrikulasi di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Apa yang aku mampu ungkapkan adalah rasa syukur kpada Allah sbb bgi aku masuk ke Matrikulasi itu kerana ia berdekatan dengan kampung halaman aku. Mungkin sudah di tetapkan utk aku pulang ke sana. 

Hari Isnin , aku mendaftarkan diri di kolej tersebut , mula2 agak kekok kerana baru pertma kali berjumpa dengan rakan2 baru yang datang dari seluruh pelusuk negara.Ada yang dri Kelantan , Perak , Kedah , Johor dan bnyak lagi negeri yang di satukan di kolej ini.Kami diwajibkan utk menyertai minggu MPPB iaitu Minggu Pengurusan Pelajar Baru . Program ni wajib bgi setiap pelajar2 yang bru mendaftr di setiap kolej matrikulasi di negara kita. Masa ni la , aku mula mngenal rakan2 aku yg bru. Bermula dari Gerak kerja Kumpulan smpai laa aktiviti motivasi yang di adakan oleh pensyarah di situ.

Minggu Pengajran dan pembelajaran bermula , aku memberi fokus yang tinggi dalam setiap kelas atau kuliah yg berlangsung. Aku juga tidak melepaskan peluang untuk bertnya kepada pensyarah tentang subjek yg kurang ku fahami. Target aku hnya satu , dapatkan pointer 4.0 (4 flat ) dan aku nak sambung amik bidang perubatan.

Pejam celik - pejam celik , hari ni adalah hari terakhir aku berkuliah di kolej matrikulasi ini . Esok bermula la study week kami bgi menempuhi PSPM 2.Alhamdulillah, PSPM 1 tempoh hari aku dpt apa yg aku target iaitu pointer 4.0 dlm peperiksaan itu . Terharu tk terhingga .Alhamdulillah , aku dpt kongsikan kejayaan itu dengan keluarga aku di rumah.Satu target telah selesai kini yg terakhir seblum aku melangkah ke alam Universiti pula.

Satu hari aku mendengar ceramah oleh seorang ustaz di surau kolej , beliau mngatakan peluang utk melanjutkan pelajaran ke Mesir dalam bidang perubatan untuk pelajar yang mempunyai result cemerlang dlam SPM baru2 ni.Entah kenapa aku tergerak utk mengisi borang untuk ke sana.Rupanya ayah dan ibu aku juga inginkan aku menyambung pelajaran di sana keran mereka merasakan Mesir sesuai utk mendidik aku menjdi pelajar yg baik dari segi akhlak mahupun akademik. Setelah beberapa hari , keputusan utk ke Mesir di peroleh . Aku di pilih utk kesana pada hujung bulan september tahun ni. Aku gembira begitu juga dengan keluarga aku , walaupun sedeh akan mninggalkan keluarga , utk ilmu dipaksa jua.

"abg bila pergi mesir nanti , boleh la abg kawin awalkan..hehe " usik adik aku yg baru habis PMR .. Aku hnya menunduk malu..entah knpa, malas lak nak berbicara pasal kawin. Mungkin belum masa yg sesuai utk aku berkahwin keran cita-cita aku belum di capai.Ketika sibuk mencari2 barang dan membuat persiapan untuk ke sana. Kawan2 aku juga tidak ketinggalan mengucapkan selamat jalan kepada ku dan berharap aku berjaya di sana danmenjdi doktor yg hebat bila sudah menamatkan pelajaran nnt.

"Farhan !! Apa kata kau buat blog ? Nnt kat sna kau boleh la update apa2 berkaitan mesir kt blog tu...mudah laa kami tau pa yg berlaku kat sna, tmpat2 menarik kat sna yg boleh kita lawati kan2 " cadngan faisal kpada aku . Sebelum ni aku terfikir juga mahu utk mempunyai blog sendiri , bukan utk bermegah2 megahan , selain menceritakan mngenai tmpt2 menarik yang ada di dunia nih , kita boleh juga  menyampaikan dakwah melalui blog , facebook, twitter dan pelbgai medium2 lain.Tidak laa kita membuat perkara sia - sia bila mngunakan medium2 tersebut kan. " Insyaallah , t sebelum aku p sna , aku buat akaun blog kat blogspot tu ya.. T kau kena laa follow aku .. Hahaha " seloroh aku. " sudah pasti , aku akan support blog kau tu hehehe " kami berdua ketawa kerana pendapt masing2 itu tdi.

2 Minggu lgi , aku bakal berangkat ke mesir . ALLAH !!! Sedehnyaaa, sayu nyaa.. Tp inilah dinamakan pengorbanan yg perlu dilalui oleh seorang penutut ilmu iaitu berjauhan dengan keluarga.Aku mesti kuat tuk truskan pelajran aku kat sna.Dalam temenung aku nih ttba aku teringt permintaan faisal utk aku mempunyai blog spertinya. Aku segera membuka laptop aku dan menyambung talian internet pada laptop ku ini. Kemudian aku membuka google utk mencari web blogspot utk mendaftr. Blogger.com ni laa laman web dia . Tanpa berlengah2 lgi aku pun sgera mendaftrkan diri dan mencri kata laluan utk blog aku itu. Katafarhan.blogspot.com itulah URL blog aku.alhamdulillah slesai sudah satu permintaan kawan aku ni. Aku pun membuat entri yg  pertama .Entri pendek sekadar perkenalan kpada pembaca2 blog yg menlewati blog aku itu nnt. Memang kosong sahaj pada awalnya. Makin lama makin ramai yg mencari blog aku ini utk mendpat pelbagai maklumat.

Kini cukup 5 bulan aku di mesir , ibu kata " paan , balik tau summer break nanti " . Aku jdi berbelah bagi. Aku hanya mengiyakan sahaja . Selepas berborak dengan keluarga dengan SKYPE , aku pun mcm biasa membelek2 blog aku. Sedang aku asyik membaca komen2 di blog . Aku terbaca komen yg amat pedas.
"oii , kau ingat ko p mesir tu , kau bagus sgt la ? Tk yah nak riak sangat laa ..berlagak baik boleh laa "
Aku terpaku kejap. Aku ada buat salah ngan dia ke sblum nii ?? Kirim dari mawar sekuntum itu menusuk ke qalbu yg menyebabkan aku berfikir sejenak. Muhasabah balik hubungan aku dengan manusia. Setahu aku , aku tk pernah bertanya atau berbual dengan si Mawar sekuntum itu . Berkawan jauh sekali la kan.
Aku membuka lembaran baru trus mengklik blog kepunyaan mawar sekuntum. Blog dia cantik dan penuh dengan info. Ttba aku trpandang entri yg bru di post kan kat blog yang bertajuk " Tak Yah nak bajet sngat laa " . Yg paling mngejutkan tu , isi entri dia smua berkaitan dengan aku . Apa yg aku post di blog aku .kenapa perempuan nihh?? Ok ke tak ?? Ttba jer tembak2 org niii..



p/s : pa yg akan farhan lakukan kat perempuan nih.. dan sebab pa perempuan nii marah2 kt entri2 farhan ??
       nntikan sambungan Part 2 nnt (^_^)v .. mnta pndpt korng k..komen2 la yerr..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kataubaid© .