Nak Fly dah !!

3 September 2012



Assalamualaikum tuk semua ..

Alhamdulillah , bersyukur kta kpada ALLAH , sbb masih bgi kita pluang tuk hdup di muka bumi ini..
maka " nikmat Allah yg mana kamu dustakan " - ayat al-quran,Ar-rahman - ..sekadar renungan kita bersama,banyak nkmat yg ALLAH bgi kat kita..Adakah kita bersyukur atau kita melupakannya..Oleh itu , masihbelum terlambat kawan tuk mngubah diri kita ke arah yg lebih baik. "jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam ".

Insyaallah,hari ni rsanya nk bwat entri psal Fly !! Mesti korang terfikir, pa yg dimaksudkan Fly dalam konteks ayat di atas..hehe.. sbnarnya Fly tu memberi maksud terbang laa..adess..haha.. ok,aku bwa situasi yg akan berlaku kepada kawan2 aku dan aku sendiri iaitu kami akan fly ke Mesir,Insyaallah.. First Flight pada 5 Sept,di ikuti ngan flight seterusnya. wah,depa dah nak fly la.huhu..xcited lak tgk depa dok packing barang and dok wat ayat2 sedih kat fb..kita faham,perjalanan jauh,dok jauh ngan keluarga ,dok kat negara org, dok kat tmpat yg kita tk tau budayanya hanya mendgar cerita2 senior yg telah adapt ngan tempat tu.Persoalannya,adakah kita pun boleh adapt ngan persekitaran kat sana ??

Hari tu, aku p jumpa seorang ustaz. aku p ngan parent aku la kan..tk kn nk p sendri..hehe..tkot,ustaz tu bukan knai aku pun,just knai parent aku.Mak aku tny ustaz ,boleh ka aku ni nk p Mesir ?? haha..terkezut gak aku..hehe..tpi ustaz tu ckap, " Boleh,ingat !! Allah sentiasa bersama2 ngan kita " Aku dengar ja kata2 ustaz tu..aku rasa mcm,ya Allah,kau dekat ngan kami.tpi kami yg melupakan mu..

Start dari peristiwa tu,aku smakin bersemngat and yakin aku mampu adapt ngan suasana persektaran kat sana.Just share ngan korang,kot2 korang masih tercari2 or rasa mcm nk stay kat Malaysia lgi..tkot nk p sana.Aku pun kdng2 rasa mcm nk stay ja kat sini,tpi aku fikir2 balik , rezeki aku ada kat sna.So,aku patut pergi sana.Aku pegang dan yakin ngan kata2 ustaz tu "Allah sentiasa bersama2 ngan kita ".So,klau da problem kat sana,maka carilah ALLAH.Dia sahaja yg mampu membantu kita disana.Dia yg akan menaikan smngat kita,Dia juga akan menolong kita.

ALLAH kata dalam Al-quran ,"Apabila hambaku bertnya kepadamu tentang aku,maka katakanlah aku ni dekat,Aku akan mngabulkan doa kepada sesiapa yg berdoa kpadaku..*ila akhiri ayat.. " jadi tk perlula kita risau lagikan.Cuma skung ni , kita perlu tingkatkan keyakinan kita terhadap ayat2 ALLAH and Hadith Rasulullah S.A.W..

Masalah kita skung,kita kurang yakin ngan ayat2 ALLAH.sebab tu kita risau.Klau kita yakin Allah tu dekat ngan kita,pasti kita tk risau.Atau mungkin Dosa2 yg kita lakukan menghantui kita ?? "ish,aku dah la bnyak buat dosa,malu la nk doa kat ALLAH " , "aku ni hina lah,bnyak giler dosa aku ngan ALLAH, ALLAH nk ke ampunkan dosa aku ?? ".. pernahkan,persoalan2 mcam ni timbul dlam diri kita.Kdng2, kita rasa malu kat ALLAH,dngan dosa yg bertimbun yg kita dok carry tiap2 hari,kita menghadap ALLAH tuk mintak sesuatu yg kita inginkan sedangkan apa yg ALLAH suruh kita tak bwat.. Ya ALLAH,Ampunkan dosa kami !!

Kita tau dosa kita bnyak.So,mintaklah ampun kat ALLAH, ingat ALLAH akan mngampunkan dosa2 kita asalkan kita tak syirikkan ALLAH. Masyaallah sahabat,baiknya ALLAH kat kita.So,kita haruslah muhasabah diri agar kita sentiasa dibwah naungan-NYA insyaallah.Klau kita follow apa yg ALLAH dan Rasulullah suruh..insyaallah,kita mampu mnguasai dunia ni,sbb kita tk perlu tkot ngan manusia,kita perlu tkot ngan ALLAH sahaja, sebab DIA tuhan kta.So,follow the rule that had been teached to us by our Rasulullah..Insyaalah kita akan selamat di dunia dan akhirat.

Pergh , bgi tazkirah lak..hehe..sekadar renungan kita bersama ya.So,mcm na skung?? korang still tkot nk Fly ka ?? tk pa,take time..rileks..insyaallah,korang akan dpt ketenangan,Mesir adalah bumi anbiya, untunglah sapa yg dapat menjejakkan kaki kat sana.Korang Fly bila ?? aku fly lambat skit..huuhu..so, yg nak fly first flight..good Luck tuk korang.kuat kan keyakinan diri ya.t smpai sana,upload la gambaq2 korang yg first batch yg smpai mesir dulu tuk tahun 2012..hehe.. smga usaha kita dan keluarga kita diberkati ALLAH..

Sebenarnya,aku tk sure apa yg aku tulis kali ni..hehe..maaf la klau terkasar bahasa dlam penulisaan aku kali ni.Just nak wish, ALL THE BEST tuk kawan2 aku yg nak fly ni..fly la kemerata dunia pun,ingat ALLAH sentiasa bersama2 ngan kita.Kawan2 yg nak fly p mesir 5 sept ni,tunggu aku di mansoura ya..hehe..aku lak yg xcited sgt..hehe..Insyaallah ,di Mesir t kita kan berpisah sementara kerana kita berlainan Universiti..So,perasaan rinduuu kat kwan2 pasti menjelma di campuq lak ngan perasaaan rindu kepada keluarga di kampung.

Maka apa yg perlu korang buat ?? Doakan kesejahteraan mereka,kita tk mampu tk p berjumpa ngan mereka .. at least,kita berdoa kepada ALLAH agar mereka selamat. insyaallah. satu ja pesanan aku , yakin ngan apa yg korang doakan,ia amat menenangkan jiwa kita.. tak percaya ?? korang try la.. :)

Lastly,tuk geng2 aku Pre-Medic group 8 Mustafa !! good luck tuk korang gak,teringin nak hantaq korang yg nak fly 5 sept ni.. Apakan daya jauh lak tmpat korang fly ngan umah ku..tk pa doa abg korang ni bersama2 ngan korang ..hehe..

sebelum terlupa,tuk kwan aku Muhammad Qusyairy yg akan fly ke Jordan.Good Luck bro..hehe.. t jumpa kat bumi Arab..smga balik t ,kita smua dapat berbakti kepada Masyarakat kita Insyaallah.cukuplah sekadar itu,jumpa lagi dan Selamat FLY !! .







Sekian.

Ubaidullah_93




4 ulasan:

  1. gud luck kpd yg akan fly 5 sept ni..

    BalasPadam
  2. jumpa lagi bro! all the best kat sana. jangan nakal-nakal. haha :P

    BalasPadam
  3. insyaallah..doakan lah kejayaan kami ya.. :)

    BalasPadam
  4. In sha Allah....
    semuanya berjalan dengan lancar..

    BalasPadam

Kataubaid© .