Sinopsis Cerekarama Ayyad Aisyah

Telefilem best, Ayyad Aisyah mengisahkan tentang seorang kanak-kanak lembang yang meminati tanam dan juga bola sepak. Namun kerana kekurangan dirinya itu menyebabkan tidak ada rakan yang mahu berkawan dengannya. 


Dibintangi oleh Buntat dan Zamarul Hisyam, cerita ini kali pertama ditayangkan pada 2 Jun 2019 dan akan diulang siarkan pada 10 Jun 2023 ini.


Untuk tahun 2024, ia akan diulangsiarkan pada 20 Julai 2024 ini di slot cerekarama juga tau. 


Sinopsis Cerekarama Ayyad AisyahCerita ini akan mengambil slot cerekarama dan merupakan karya arahan Osman Ali.


Sinopsis Ayyad Aisyah

Cerita ini mengisahkan tentang Ayyad yang berusia 12 tahun. Dia merupakan seorang budak lembam yang sangat suka berkebun dan juga meminati acara bola sepak.

Tapi disebabkan keadaan ayyad itu menyebabkan dia tidak ada kawan yang mahu berkawan dengannya.

Adik Ayyad bernam Aisyah. Dia sanggup melakukan apa sahaja untuk adiknya dan begitu juga dengan Aisyah yang sanggup mempertahankan abangnya daripada dibuli.


Cerekarama Ayyad AisyahNamun begitu, setelah ibu dan ayah mereka meninggal dunia. Mereka berdua dipisahkan. Aisyah yang terlalu rindukan abangnya membuatkan dia lari dari rumah keluarga angkatnya dan mencari abangnya semula.

Dapatkah mereka bertemu semula?  

Saksikan telefilem Ayyad Aisyah arahan Osman Ali pada Ahad, 2 Jun, pukul 10 malam di TV3. 

Info dan Pelakon

Cerekarama ayyad aisyah sebelum ini ditayangkan di slot hari ahad. Ia merupakan karya arahan Osman Ali dan dibintangi pelakon hebat seperti berikut.

  • Ariff (Buntat)
  • Indah Emeerlda
  • Zamarul Hisham
  • Watie Sadali
  • Syazuwan Hassan
  • Shasha Raman
  • Zailin Aqeesha
  • Naz Azmie
  • Hisham Ahmad Tajuddin

Kalau korang dah tengok cerita ni, korang boleh komen review korang di bawah ya! 


Review


Ada 4 perkara penting yang aku nak kongsikan mengenai telefilem ni tau.


1. Cerekarama ini memang banyak menyentuh mengenai kekeluargaan dan yang lebih menyedihkan adalah apabila adik dan abang perlu berpisah tanpa mereka rela.


Cerekarama Ayyad Aisyah

2. Kematian ibu dan bapa mereka menjadi faktor utama mereka terpaksa dipisahkan. Namun hubungan di antara mereka saling menyambung walaupun sudah terpisah jauh.


3. Watak yang dilakonkan oleh Buntat dan adik Zailin Aqeesha memang beri kesan yang mendalam kepada penoton terutamanya diri aku sendiri.


korang tahu jerlahkan kisah ayyad aisyah ni berkenaan dengan adik beradik, jadi memang sangat terkesan dalam diri seorang abang bila adik beradiknya tidak ada di depan matanya.

Rindu pasti menyelubungi insan bernama abang kan. memang boleh nangis weh.


4. Emosi penonton sentiasa diuji dengan perpisahan mereka. Bahkan ketika ibu dan ayah ayyad dan juga Aisyah meninggal juga sangat membuatkan kita penonton menangis. Jadi nasihat aku, korang sediakanlah tisu siap-siap ya.


Cerekarama Ayyad Aisyah


Bagi yang terlepas siaran hari tu, boleh tonton semula pada hari sabtu ini. Selamat menonton!


Post a Comment

Previous Post Next Post