3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.

3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress. Hai korang. lama dah aku tak post content fakta-fakta ni kan. Jadi kali ni aku rasa nak kongsikan sesuatu yang berkait rapat dengan stress iaitu cara kurangkan stress. Salah satu sebab utamanya adalah aku terbaca dekat internet yang mengatakan bermain permainan video mampu untuk menurunkan kadar stress korang. Betul ke fakta ni? Macam kita sedia maklum sekarang ni dunia lebih kepada permainan video atau video games. ada yang menggunakan handphone dan ada juga yang menggunakan komputer dan laptop. Jadi artikel kali ini akan membantu korang meneruskan impian korang bermain video games. jom kita baca 3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.

3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.




3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.

Ramai orang keliru dengan videos games ni sebab ada yang bisik-bisik kata tak bagus, ada juga yang kata benda ni tak berfaedah dan pada masa yang sama, permainan video ini juga memberi hasil yang lumayan kepada penggunanya. Ada yang jadikan karier utama dia sebagai gamers untuk raih pendapatan. Jadi bagi aku tak salah sebenarnya nak jadi gamers ni selain ia dapat mengurangkan stress korang. 

1. Keseronokan 

Cuba fikirkan terakhir kali kita melakukan sesuatu dan merasa baik. Mungkin menonton rancangan TV terbaik, berbual dengan orang yang anda sayangi, atau bermain permainan video. Bagaimana perasaan anda? 

Apa yang anda fikirkan selain apa yang anda lakukan? Mungkin tidak. Kami akan menumpukan perhatian kepada aktiviti yang ada tanpa menumpukan perhatian kepada perkara lain. Setahu anda, penyertaan dan hiburan adalah salah satu kaedah terbaik untuk menghilangkan tekanan. Anda boleh mencuba fakta ini sendiri.

Cuba dan nilai. Bagi aku, aku akan rasa seronok bila dapat main games. Salah satu sebabnya adalah aku berjaya naik level lain. hehe. Kalau tak naik tu memang stress tapi kejap jer.


Baca juga: Stress makan maggi pedas giler !

2. Permainan vidoes menggalakkan Kreativiti

Otak kita mempunyai dua hemisfera, yang disebut otak kiri dan otak kanan. Mereka berbeza antara satu sama lain. Otak kiri adalah analitis, logik, berangka, berorientasikan fakta, berstruktur, dan berfikir dengan kata-kata. Sebaliknya, otak kanan kreatif, intuitif, bebas berfikir, dan berfikir secara visual dan bukannya dengan kata-kata.

Sebahagian besar, sebahagian besar kerja yang kita lakukan adalah berorientasikan otak kiri. Pekerjaan kita mungkin merangkumi jumlah angka, membuat penjualan, membaca dokumen, memanipulasi data, dan lain-lain. Sebahagian besar hidup kita sangat tersusun, dan banyak tumpuan adalah produktif.

Akibatnya, otak kanan kita diabaikan. Kita tidak pernah meluangkan masa atau mempunyai masa untuk terlibat dalam aktiviti kreatif, seperti seni, patung, dan lain-lain. Satu kajian menunjukkan bahawa hormon kortisol yang berkaitan dengan tekanan menurun dengan ketara setelah hanya 45 minit seni mencipta. Itu menunjukkan bahawa menjadi kreatif mempunyai kesan yang signifikan terhadap tahap tekanan anda. Namun, tidak semua orang mempunyai masa, pengalaman, atau alat yang diperlukan untuk membuat seni.

Di situlah permainan video melangkah masuk. Dari permainan Mr. Bean Back Yard dan kemudian Zombie typing menjadi seseorang semakin kreatif. Sebenarnya ada banyak cara untuk menjadi kreatif dalam permainan video. Permainan adalah peluang terbaik untuk duduk, berehat, dan membuat apa sahaja yang terlintas di fikiran tanpa perlu bimbang akan menang atau kalah. Seni dan kreativiti boleh menjadi terapi dalam mengurangkan stress. 

3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.


3. Komunikasi Sosial dari Permainan Video


Kehebatan permainan video boleh kurangkan stress tidak terhad hanya pada cabaran dan kreativiti sahaja. Permainan adalah kaedah terbaik untuk membentuk hubungan sosial yang bermakna dan menjalin hubungan. Bermain dengan rakan anda bukanlah konsep yang dimulakan dengan permainan video. Sepanjang sejarah manusia, kanak-kanak berkumpul untuk bermain permainan antara satu sama lain.


Keindahan permainan video adalah bahawa anda tidak perlu bermain dengan seseorang sendiri. Internet menghubungkan anda dengan orang yang mempunyai minat yang serupa. Perhimpunan sosial tidak boleh digunakan untuk mengatasi tekanan. 

Walaupun begitu, jika ini tidak mungkin (mungkin disebabkan oleh pandemi global), permainan video mungkin merupakan cara yang baik untuk memupuk dan memelihara hubungan. Mereka dapat menghubungkan anda dengan komuniti sokongan dan rawatan, terutamanya selama ini. Bermain dengan rakan-rakan, sama ada untuk pertandingan atau bersantai, adalah cara terbaik untuk menghilangkan tekanan.

AKU MAIN GAMES ONLINE TAU !

Sebut pasal permainan video, aku baru cuba main games dari sebuah laman web ni. Nama laman web tu adalah PLAYS.ORG.  Dalam laman web tu banyak gila games yang menarik dan seronok korang cuba. 


3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.

Kalau korang macam aku, aku ni jenis suka games yang simple dan menarik. Dalam laman web PLAYS.ORG tu ada lebih beratus games yang simple dan menarik. Yang penting dia dapat membantu korang mengurangkan stress.

Aku nak kongsi salah satu permainan yang aku main. Aku sangat menyukai King Rugni Tower Conquest: permainan strategi pertahanan asas yang menarik. Cara bermain permainan ini sangat mudah, letakkan menara di mana anda boleh membinanya. Kemudian gunakan duit syiling untuk mengalahkan musuh untuk membina lebih banyak menara. 


3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress.


Pastikan anda menghalang musuh meninggalkan permainan, jika tidak, anda akan kehilangan tahap. Untuk setiap tahap yang anda menangi, anda boleh menggunakan mata yang diperoleh untuk membuka menara tambahan dan meningkatkannya.

Setiap tahap yang anda menang, anda boleh menggunakan pendapatan dari skor untuk membuka menara tambahan dan meningkatkannya.

Konklusi

Untuk kurangkan stress kita perlukan pelbagai cara untuk memastikan stress kita hilang. Salah satu daripadanya adalah dengan bermain game. Aku harap artikel 3 Fakta Pemainan Video Boleh Kurangkan Stress ini dapat membantu korang menurunkan kadar stress korang. 

Ingat jangan stress-stress sangat, hidup ni kena happy tau. BYE!



Related Posts

Previous Post Next Post