Susu Ibu atau Susu Lembu ?


Assalamualaikum,

sejuknya hari ni, alhamdulillah.
baik, hari ni aku nak cerita atau nak kongsi dengan korang mengenai Susu Ibu atau Susu Lembu .
macam pelik ja entri ubai kali ini, hahaha
sebelum korang pikiaq pelik2,  meh tgk gambar kat bawah ni dulu ya, baru korang faham .




baiklah, sekarang dah faham ? baik, entri kali ini bukan pasal statement kat atas ni ya .

aku cuba bawakan beberapa kelebihan susu ibu dahulu dan kemudian kita bergerak kepada susu lembu pula. 

Susu Ibu adalah antara susu yang paling di syorkan untuk bayi yang baru lahir. Antara kelebihannya adalah :

sumber google

kalau berdasarkan apa yang aku belajar, susu ibu ni merupakan pembekal nutrient yang baik kepada bayi. dan akan mengelakkan bayi terkena penyakit atau masalah dalam tumbesaran .

Manakala, susu lembu pula,



tetapi, susu lembu atau susu formula yang di syorkan adalah susu formula yang mengandungi bnyak zat besi. sebab untuk mengelakkan dari masalah tumbesaran yang tidak normal ,Anemia *kurang darah dan lain-lain.

dan susu formula yang ada di pasran sekarang, kebanyakkannya dah di perkayakan dgn zat besi .

Ada juga yang mensyorkan susu kambing utk bayi yang baru lahir, tapi susu kambing TIDAK di syorkan oleh pakar perubatan sebab nutrisi dalam susu kambing tidak di perlukan oleh bayi .

susu kambing sesuai untuk orang dewasa, sbb sunnah rasulullah . :)

kesimpulan : apa yang boleh kita buat, Susu yang paling sesuai untuk bayi adlah susu ibu, dan alternatif lain bagi menggantikan susu ibu adalah susu formula atau susu lembu .

Bagi Muslim pula, kita di syorkan untuk memberi susu ibu kepada bayi sehingga dia umur 2 tahun,seperti yang di sebut dalam Al-quran . so, pilihan pada kita.

kalau mengenai " bagi minum susu lembu kepada anak, nanti anak akan dpt DNA lembu . perangai pun macam lembu " . betul ke statement ni ?

aku pernah juga dgar statement ni dari seorang ustaz. tp aku tk sure , kajian saintifik mengenai benda ni. kalau dari segi permakanan yg di syorkan. badan kita ni akan terkesan atau bertindak berdasarkan apa yg kita makan. kalau kita makan benda elok, maka badan kita akan elok.

sbnrnya aku tk pandai nak ulas benda ni, takut salah ulas lak. hehe.
kalau koranag ada pendapat sendiri, bgtau aku ya ^^

harap sgt entri ini membantu .

sekian.

Related Posts

There is no other posts in this category.
Previous Post Next Post