Asal Usul Bendera Sang Saka Malaya

Assalamualaikum..

hari ni aku terpanggil *tk da org call pun.. tp trpanggil utk buat pencerahan mngenai Bendera Sang Saka Malaya yg di perjuangkan oleh sesetengah pihak hingga ada yg meminta agar jalur gemilang di tukar kpada Sang Saka Malaya yg di katakan bendera rasmi Malaysia.

jom kita kupas bersama2 *cm misteri nusantara lakk..hikhikhik..

Fail:Merah Putih Bintang 12.jpg
1. Bendera  Sang Saka Malaya  atau nama lainnya adalah Sang Pusaka Malaya atau Sang Saka Merah Putih adalah bendera bgi Persatuan Kesatuan Melayu Muda (PKMM) .

2. Benderaa ini telah di bawa ke Sidang  Serantau Asia 1947 oleh Dr. Burhanuddin al-Helmi yg mewakili Malaya.

3. Bendera ini di gunakan oleh penyokong2 yg mnyokong pembentukan indonesia raya atau Melayu Raya . Ideologi ini di bawa oleh PKMM yg diterajui oleh Ibrahim Yaakob

4. Dekan Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr Ramlah Adam berkata, Tanah Melayu tidak pernah menggunakan bendera tersebut sebagai bendera rasmi walaupun ketika dijajah.

    Katanya, selepas KMM diharamkan, ideologi itu dibawa pula Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang dipimpin oleh Mokhtaruddin Lasso, Dr Burhanuddin Helmi dan Ahmad Boestamam.

“Mereka menggunakan bendera Sang Saka ini dalam ceramah mereka, namun perjuangan mereka ini ditolak majoriti rakyat Tanah Melayu, tetapi saki baki pendukung ideologi itu hari ini cuba menghidupkannya semula,” katanya.


5. 12 bintang dalam bendera ini melambangkan 12 negeri yg terdpt dalam malaysia.

6. isu ini bermula apabila ada sekumpulan remaja yg mengibarkan bendera ini pada 31 ogos 2012 . 

7. PKMM telah di haramkan , ttp pngikutnya masih ada dan ingin menghidupkannya kembali. jadi mereka mnggunakan bendera ini dan tonjolkan kpd org ramai tnpa tkot dan gentr.

8. Menurut salah seorang aktivis tersebut, mereka mengibarkan bendera tersebut bagi menuntut sejarah yang melibatkan perjuang kemerdekaan berhaluan kiri ditulis "dengan telus dan benar"

9. tidak di nafikan bendera ini mempunyai persamaan dngan bendera negara serantau di nusantara ini dari segi merah putihnya. contoh .


Bendera Indonesia
Bendera Singapura
Bendera UMNO
salah satu versi Bendera PAS.
10. Hakikatnya , perjuangan PKMM ditolak oleh majoriti masyarakat malaya .

itulah 10 info tentang bendera Sang Saka Malaya..asalnya aku tk tau gak..dri sumber bacaan aku..bru laa aku paham sikit la..lgi pula , aku tk sure apa sebab bendera ini di "hidup"kan balik oleh pihak2 tertentu. Apa yg mereka mahu perjuangkan ?? kalau anda2 ada info tambahan , sila pm aku atau pun pm fanpage blog nie k.. insyaallah t aku akan update info2 yg baru aku tau.. ^_^

maaf andai post ini mnyinnggung mana2 pihak..feel free to make comment here k.. :)

sekian , wsslam. 

*sumber 1: Sinar Harian
 sumber 2 : Wikipedia

p/s : jemput singgah join bloglist kataubaid [ KLIK SINI ] .Thankz !! 
Previous Post Next Post