Susu Ibu atau Susu Lembu ?


Assalamualaikum,

sejuknya hari ni, alhamdulillah.
baik, hari ni aku nak cerita atau nak kongsi dengan korang mengenai Susu Ibu atau Susu Lembu .
macam pelik ja entri ubai kali ini, hahaha
sebelum korang pikiaq pelik2,  meh tgk gambar kat bawah ni dulu ya, baru korang faham .




baiklah, sekarang dah faham ? baik, entri kali ini bukan pasal statement kat atas ni ya .

aku cuba bawakan beberapa kelebihan susu ibu dahulu dan kemudian kita bergerak kepada susu lembu pula. 

Susu Ibu adalah antara susu yang paling di syorkan untuk bayi yang baru lahir. Antara kelebihannya adalah :

sumber google

kalau berdasarkan apa yang aku belajar, susu ibu ni merupakan pembekal nutrient yang baik kepada bayi. dan akan mengelakkan bayi terkena penyakit atau masalah dalam tumbesaran .

Manakala, susu lembu pula,



tetapi, susu lembu atau susu formula yang di syorkan adalah susu formula yang mengandungi bnyak zat besi. sebab untuk mengelakkan dari masalah tumbesaran yang tidak normal ,Anemia *kurang darah dan lain-lain.

dan susu formula yang ada di pasran sekarang, kebanyakkannya dah di perkayakan dgn zat besi .

Ada juga yang mensyorkan susu kambing utk bayi yang baru lahir, tapi susu kambing TIDAK di syorkan oleh pakar perubatan sebab nutrisi dalam susu kambing tidak di perlukan oleh bayi .

susu kambing sesuai untuk orang dewasa, sbb sunnah rasulullah . :)

kesimpulan : apa yang boleh kita buat, Susu yang paling sesuai untuk bayi adlah susu ibu, dan alternatif lain bagi menggantikan susu ibu adalah susu formula atau susu lembu .

Bagi Muslim pula, kita di syorkan untuk memberi susu ibu kepada bayi sehingga dia umur 2 tahun,seperti yang di sebut dalam Al-quran . so, pilihan pada kita.

kalau mengenai " bagi minum susu lembu kepada anak, nanti anak akan dpt DNA lembu . perangai pun macam lembu " . betul ke statement ni ?

aku pernah juga dgar statement ni dari seorang ustaz. tp aku tk sure , kajian saintifik mengenai benda ni. kalau dari segi permakanan yg di syorkan. badan kita ni akan terkesan atau bertindak berdasarkan apa yg kita makan. kalau kita makan benda elok, maka badan kita akan elok.

sbnrnya aku tk pandai nak ulas benda ni, takut salah ulas lak. hehe.
kalau koranag ada pendapat sendiri, bgtau aku ya ^^

harap sgt entri ini membantu .

sekian.

3 comments:

  1. X dinafikn susu ibu baik utk bayi. Tp, dlm certain case, ada ibu TAK MAMPU nak br susunya sbb air susunya krg / tiada. So mahu x mahu dia terpaksa beri susu formula / susu lembu. Ada certain case lain, ibu ada susu to baby x nk minum langsung wpn da cuba mcm2 cara (mcm ank sedara sy) smpi baby muntah n meraung2 xnk susu. Finally mrk trrpaksa br susu formula dan ank nyer bleh menerima susu tersebut. So dlm hal ni, please laa JANGAN kuar kn statement mcm semata2 nk lariskn produk. Setiap ibu bapa mmg mahukn yg terbaik utk ank mrk. So just keep in mind, biarlah apa yg msk dlm mulut ank itu dtg dr SUMBER YG HALAL krn itu yg akn menjd DARAH DAGING mereka. Wallahu a'lam

    Just my 2 cent!

    ReplyDelete
  2. Anak xnk minum susu ibu sbb dia dah pnh rasa susu lmbu. Kalo minum ssu lmbu, atau botol, dia xperlu ssh pyh,air kluar dgn laju dr botol tp kalo minum ssu ibu, dia perlu berusaha menyedut. Satu lg susu lmbu amat manis...sbnrnya utk susukan ank perlu ada ilmu. Air susu sbnrnya ada. Air susu ikut permintaan bayi. Smakin kerap bayi isap, baru air ssu akn bnyk. Dari awal kelahiran hingga 3 bulan, adalah tempoh percubaan dlm penyusuan, bknnya terus berjaya. Setkan minda yg kita mmpu susukn ank dan air susu ada

    ReplyDelete
  3. Dlm islam, jika ibu x mmpu beri susu ibu pd ank, solusinya adalah mencari ibu susuan.(al baqarah 233)
    bkn beri susu formula. Susu formula ni pengaroh barat je. Penuh kimia. Susu segar lg baik dr susu formula. Tp bayi bwh dua tahun x bole d beri susu segar atau formula sbb ia akn serap dna dr mknn tersebut. Susu manusia wajib utk ank bwh dua thn.kalo xtau, menuntut ilmu lah, kalo x mmpu jg, carikan ibu susuan

    ReplyDelete

Powered by Blogger.