Tutorial : Cara Hilangkan " Insuffient Space " di Handphone

Hai,

Cara Hilangkan " Insufficient Space " di Handphone | Pernah tak, korang menghadapi masalah untuk install atau update software yang ada dalam handphone korang ? Antara masalah yang paling memeningkan kepala bila, kita ingat memory dalam phone kita masih banyak tapi bila nak install atau update di tulis " insufficient space " pulak. Benda yang sama berlaku kat aku. Sejak handphone aku masuk thun ke-3 , memang susah sikit aku nak install apps baru. nak un install mudah je.hehe

Jom, aku ajar cara yang aku dah buat dan terbukti berjaya dan aku dah boleh update dan install apps baru kat phone aku. (SAMSUNG GT7000, Note 1 )

cara-caranya ialah :

1. Korang delete mesej2 yang dalam phone korang yang korang tak nak simpan.
2.Delete Call log .

korang klik icon call korang, kudian tgk bahagian atas. akan ada call log. Mark semua call tu dan delete. **KLAU ADA NUMBER YANG KORANG NAK SAVE.SAVE DULU YA !

3. Pindahkan File Apps korang ke SD Card . Mcam mana.

Klik Setting> Application> pilih app korang dan klik > klik move to SD card
**buat untuk setiap apps yang korang nak pindahkan ke SD Card.

dan Seterusnya cara yang aku guna semalam dan BERKESAN !

1. Buka Phone korang dan kemudian pergi ke setting
2. Kemudian klik di bahagian application .
3. cari Google Play Store . dan klik item tu.
4. kemudian klik " uninstall updates ".
5. lepas dah selesai. korang cuba install apps baru atau updates apps korang.

ada lagi cara lain .

iaitu dengan cara root handphone korang. tapi aku tak pandai bab ni, korang try cari dekat google ya. aku tak berani nak root2. nanti rosak phone sedih lagi.haha.

aku perlukan komen korang untuk entri ni sebab first time aku buat entri pasal phone. jadinya sebarang komen boleh komen kat bawah ya. sama ada jadi atau tidak tulis je kat bawah ni ^^

harap korang faham ya. kalau tak paham komen kat bawah dan tinggalkan jejak korang. nanti aku cuba explain lagi . ^_^

sekian.

Tutorial : Cara Hilangkan " Insuffient Space " di Handphone
Jom like Page admin untuk info menarik !

2 comments.. read them below or add one

Engku Muzahadin Engku Muzahadin August 29, 2015 at 6:57 PM
Mcm mana nak move apss utk Android yg pakai OS ni? Xjmpa 'move to' Huhu...
Sue Sopian Sue Sopian August 29, 2015 at 8:08 PM
semua cara di atas cara yg sama sy praktikkan selama ni.. always clear kan memory supaya bila2 masa yg diperlukan spt nak install apa2, tak pening kepala... hehe..

jom komen.. ^_^.. tinggal kan link blog korng juga k..t aku nk jalan2 yaa.. (^_^)