Cikgu Alam !

6 Februari 2015


Assalamualaikum .

hari jumaat penghulu sekian hari .

sedangku berjalan , aku terpijak kulit kerang di tepi pantai .

aku lihat langit terbentang luas ,

oh, indahnya alam .

lidah bertutur " subhanaallah "

aku kini di tepi pantai , berjalan seorang diri .

kerang-kerang di tepi pntai menyapa diri .
cuba ku bayangkan andai si kerang mampu menyapa ku .

hahaha " berangan kuat la hg ni ubai "

sebenarnya nak update something hari ni. setelah sekian lama buka laman web blogger tapi tutup balik. sbab tkda idea nk update .

isu-isu baru ini berlegar di kalangan rakyat malaysia iaitu Charlie Hepdo dan Isu rotan anak .

kedua isu2 ini telah di ulas oleh pelbagai pihak termasuk ilmuan2 yg di segani di malaysia .

tak terlepas jugak kepada sheikh2 google dan facebook yang bnyak memberi pandangan peribadi .
\
bagi aku sheikh blogger.. haha

isu ini perlu di hadamkan oleh semua rakyat malaysia .
contoh isu charlie hepdo baru2 ini , yang mana pejabat akhbar ini di serang oleh golongan extrimist yg mngaku islam .

utk pengetahuan semua, charlie hepdo ini di asaskan pada 1970. akhbar ini telah bnyak kali menghina islam . dan mengutuk secara lantang .

sbgai ummat islam yg concern. kita kena tahu sejarah ni, kalau tak kita akan kerugian satu fakta yg berkaitan kita.

" musuh-musuh islam tak pernah berhenti dari mahu menyesatkan kita " ingt ayat ini .

kedua,isu rotan anak :

aku belom berkahwin, jadinya aku tk tau la keperluan utk merotan anak . tapi bagi aku,rotan itu sebenarnya mendidik kta. nak menghukum ibu bapa yang merotan anak, umpama seperti, nak bimbing anak berjalan kaki ,tapi tak bantu pegang tangan dia di peringkat awalnya .

ni hanya pandangan peribadi. kadang2 apa yg negara lain buat, tapi negara kita tk mampu buat .jangan buat ! diorang dah hidup dgn sistem itu selama puluhan tahun. pasti diorang tk kisah.

semoga pimpinan kita buat keputusan terbaik, demi rakyat ! fikir rakyat sebelum buat keputusan. bukan lepas buat keputusan baru fikir.

sekian je..

tadabbur alam, membuatkan jiwa tenang, kerana bukan kita sendirian. ikan di laut juga ada rezekinya .inikan manusia ^^

p/s : asal nak tulis benda lain,tapi benda lain lak keluar.. hehe.. maaf salah silap . 

1 ulasan:

Kataubaid© .