Kisah dalam Flight.

Assalamualaikum,

alhamdulillah telah selamat sampai di KLIA tdi.. dan skrng msih di KLIA.. hehe

da benda skit aku nak cerita ni..semoga jadi pedoman utk kita semua.

Medan dakwah itu luas , 

dalam perjalanan pulang ke malaysia semalam.

 aku di pertemukan dengan seorang arab yg kebetulan duduk di sebelah aku dalam flight ke abu dhabi . arab ni orang mesir. 

dia tanya aku . " are you fasting today ? "

 " yes " jawab aku 

melihat mukanya yg agak gelabah, aku terus tny dia 

 " are you Muslim ? "

 " no,I'm Christian , since you are fasting, i should go and sit somewhere else because i will eat in the flight ." 

lepas tu aku cakap la yg aku tak kisah pun dia makan tepi aku .

 " no no, its not polite to eat in front of you because you are fasting "
 lepas tu dia pun cuba minta kat pramugari tu utk tukar. tapi tkda tmpat.

 sbnrnya aku tak kisah pun, dia nak makan ke tak kat sebelah aku .

 cuma yg membuat aku tersentuh, ada lagi yg hormat kita sebgai muslim, walaupun orang luar sibuk mencaci kita yg muslim . mungkin sebab kita ni selalu sangka buruk dgn orang lain. 

" aku jadikan kamu berpuak-puak, utk berkenal-kenalan antara satu sama lain " ayat al-quran 

semoga Allah beri hidayah kepada dia, dan kita semua . last2 aku dpt kawan dia walaupun aku tak sembng bnyak ngan dia sebab time dalam flight tu time tidor aku, so, aku tidor spnjng perjalanan ke abu dhabi.

so agak merugikan la, bila ada peluang utk berdakwah tapi kita sia-siakan . luasnya medan dakwah utk kita sebagai muslim ni, cuma bila kita pandang orang yg nk kita bersembng itu sbgai orang yg " noobs " atau dalam kata lain, dia tu bodoh . sbnrnya ia merugikan kita .

 " Muslim is a friends not a terrorist "

 sekian.

 KLIA,Malaysia :10july2014

2 comments:

  1. Bagus betul la pak arab tu. Menghormati Islam..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.