Kenapa blogger tidak suka menulis pasal politik ?

3 Februari 2014


Assalamualaikum semua !!

how are you ?? * speaking london aku hri ni.. hehe

Bila sebut pasal politik.. apa yg terlintas kt otak korang ??

DS Anwar Ibrahim , DS Najib , TGNA dan bnyak lgi tokoh politik tanah air yg mnjdi icon politik negara.

aku bukan laa nak ckap politik tp ni just pandangan aku jerr mngenai politik dan sebab2 blogger tak mahu tulis dan libatkan diri dalam politik.

1.Politik selalu melibatkan ramai orang. once terguris hati seorang tu..payah nak ubat balik.

itulah konsepnya, penulis yg amik langkah berjaga-jaga . dia lebih gemar utk menggunakan info atau input2 lain dlm memastikan dia tidak mengguriskan hati org lain.

2. kurang ilmu mengenai situasi politik negara .

aku sokong kalau tindkan blogger yg tidak update sgt mengenai politik negara  kerana kurang ilmu dalam politik negara. itu lebih baik dpd buat2 pandai ja..ckap dan hentam sesuka hati ja mngenai parti2 tertentu.

3. Takut

ya , takut dgn ancaman sesetgh pihak. mungkin ancaman dri seseorang yg mempunyai pngaruh tertentu yg meminta kita tidak menganalisa politik negara.

4 . Malas .

ada sesetgh blogger secara amnya ddan masyarakat malaysia secara khususnya , malas nak amik tahu mengenai politik adalah kerana malas dengan politik itu sendiri. kerana akhlak parti2 politik yg kuat mencemuh antara satu sama lain.

5. Fitnah

ya, aku suka point ni.. klau aku,aku memang tkot bila berlaku fitnah..ye la kan..asal ada penulisan pasti ada pembacanya..tkot info yg kita berikan itu adalah fitnah dan akan mnyebabkan semua org lain turut mnyebarkan fitnah.

sbb tu ALLAH berfirman : apabila dtg kpada org kamu , org fasik, maka siasat laa terlebih dahulu.

cukup kot 5 point..kalau korang nk tmbah..amat2 di alu2kan ya.

PERHATIAN :

ni pandangan aku je k..perlukan teguran, maka tegur laah.. :)

3 ulasan:

  1. sgt setuju dgn ubaid. semua yg ubaid ckp, cx setuju. bkn mudah nk bermadah tentang politik dlm dunia zmn skrg ni. huhu

    BalasPadam
  2. boleh sekiranya berpengetahuan laus....setiap yang diluahkan itu menjadi tanggungjawab di akhirat kelak.

    BalasPadam
  3. betul betul betul..politik ni,kadang2 lebih menimbulkan marah dr faedah..eh..ubai,promote blog aku pulak naaaa...heheheh http://colourfulsprinkles.wordpress.com/

    BalasPadam

Kataubaid© .