Chronic Obstructive Pulmonary Disease !!

15 November 2013


Assalamualaikum !!!

COPD !! Chronic Obstructive Pulmonary Disease ..

tu laah tajuk case terakhir sblum mid sem lgi 2 minggu..

tajuk nih base on seorang pesakit yg mana seorang perokok tegar dari zaman mudanya lagi..dia ber nama Mr.Boyle * sorry kisah ni berlatar belakangkan masyarakat mat saleh ..aku terjemahkan skit ke melayu..hehe

satu hari Mr.Boyle nih sakit dan tak leh berkerja tuk jangka masa yg lama. Doktor(Dr) cdngkan dia amik atau join group tuk berhenti merokok. dia lebih senang utk berubah bla bersam dgn kumpula itu..

dari 30 btang rokok stiap hari berkurang kpd 10 btang rokok per day..

dia di cadangkan beberapa therapy utk memulihkan keadaanya setlah dikenal pasti penyakit tu..stlah bnyak ubat yg diberikan.

keadaan dia makin teruk dan teruk.. last skali ,mr boyle mati sblum umur bersara* mati muda ..

so, mainly based on saluran pernafasan kita laa.. bila merokok..cell2 dlm badan kita nih berfungsi secara pelik dan cuba sedaya upaya utk menyelamatkan badan dari benda2 yg kotor..bila dah terlalu bnyak..body atau badan kita tk leh nak menampung lgi kadar toxic dlm badan..

sbb tu jdi bnyak complication dan sakit tuh..jadi..sayangilah badan kita.. JANGAN Merokok !! klau nk hidup lama !! :)

p/s : hehe.. sbnrnya da lagi bacaan pernafasan pesakit nih..tp complicated sgt nk cerita..so, ni jee laa..harap korang pham apa yg nk disampaikan !!

1 ulasan:

Kataubaid© .