Resepi : Ayam Masak Kicap


Assalamualaikum !!

hari ni ubai nak jadi chef laakk.. hahaha..

tk da maknanya.. buku bertimbun tk habih baca nih nk jdi chef laak..memang tak laa kan..

ok.hari ni ubai nak share skit cara2 nak buat lauk ayam masak kicap

sedap tak ?? nyummy .

Bahan2nya :

1. Bawang Besar atau bawng kecil atau bawang merah.

2. halia **tak wajib

3. Kentang

4. cili hijau **tak wajib

5. kobis ** tak wajib

6. ayam atau ikan *utk entri nih ubai guna ayam ^_^

7. gula dan garam

Cara-caranya adalah :

1. Blend atau kisarkan Bawang2 tu dngan halia dan sedikit cili hijau .

**kat mesir cili hijau tk pedas pun , so, ubai blend trus..klau tk mau pedas tk yah letak cili hijau yerr ^^

2.potong kentang mengikut cita rasa masing-masing .

3. panaskan minyak dalam kuali .

4.masukkan bahan2 yg di kisar kedlm kuali . tunggu skjap , agak2 cm dah kekuningan tuh..masukkan sedikit kicap dalam dua sudu besar cm tuh kedalam kuali tersebut .

5. gaul hingga rata dan tambah air .

6 . masukkan sedikit garam hingga ada rasa . 

7. masukkan kentang dan kobis ** jika ada .

8. rsa masakan anda ^_^ klau sedap , ok jer.. klau kureng..tmbah garam k..klau dah masin korang letak gula atau tmbah air..

9. masukkan ayam.

10. tunggu sehingga ayam itu masak ^^

then , korang edit laa mana yg patut.. hehe..then siap untk di makan..

jom2 makan2 !!

**sblum mkan tutup api dulu yerr abg2 n kakak ku ^_^

gmbar ehsan pakcik google..**boleh check it ou kat link tu juga ^_^

p/s : tetba lapaar lakk...huhu..

9 comments:

  1. resepi nampak mudah tapi kalu ada orang tolong masak lagi sedap

    ReplyDelete
  2. bwu je lpas mkn dging msk kicap..hehe =)

    ReplyDelete
  3. hihi.. slalu aefa goreng dulu ayam tu half cook. pastu baru masukkan..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubai goreng bagi rangup..lps tu msuk dalam kuah..trus dia tk rangup ==" hahaha

      Delete
    2. hahaha.. ape la ubai niii.. goreng smpi rangup baik mkn ayam goreng je haha

      Delete
    3. hehehe..kan2..nk cover ayam hangit jerr.. haha

      Delete
    4. haha.. patut la.. bagus la cmtu.. xde la membazir haha

      Delete

Powered by Blogger.