Resepi : Ayam Masak Kicap

Advertisemen


Assalamualaikum !!

hari ni ubai nak jadi chef laakk.. hahaha..

tk da maknanya.. buku bertimbun tk habih baca nih nk jdi chef laak..memang tak laa kan..

ok.hari ni ubai nak share skit cara2 nak buat lauk ayam masak kicap

sedap tak ?? nyummy .

Bahan2nya :

1. Bawang Besar atau bawng kecil atau bawang merah.

2. halia **tak wajib

3. Kentang

4. cili hijau **tak wajib

5. kobis ** tak wajib

6. ayam atau ikan *utk entri nih ubai guna ayam ^_^

7. gula dan garam

Cara-caranya adalah :

1. Blend atau kisarkan Bawang2 tu dngan halia dan sedikit cili hijau .

**kat mesir cili hijau tk pedas pun , so, ubai blend trus..klau tk mau pedas tk yah letak cili hijau yerr ^^

2.potong kentang mengikut cita rasa masing-masing .

3. panaskan minyak dalam kuali .

4.masukkan bahan2 yg di kisar kedlm kuali . tunggu skjap , agak2 cm dah kekuningan tuh..masukkan sedikit kicap dalam dua sudu besar cm tuh kedalam kuali tersebut .

5. gaul hingga rata dan tambah air .

6 . masukkan sedikit garam hingga ada rasa . 

7. masukkan kentang dan kobis ** jika ada .

8. rsa masakan anda ^_^ klau sedap , ok jer.. klau kureng..tmbah garam k..klau dah masin korang letak gula atau tmbah air..

9. masukkan ayam.

10. tunggu sehingga ayam itu masak ^^

then , korang edit laa mana yg patut.. hehe..then siap untk di makan..

jom2 makan2 !!

**sblum mkan tutup api dulu yerr abg2 n kakak ku ^_^

gmbar ehsan pakcik google..**boleh check it ou kat link tu juga ^_^

p/s : tetba lapaar lakk...huhu..

Advertisemen

Disclaimer: Gambar, artikel ataupun video yang ada di web ini terkadang berasal dari berbagai sumber media lain. Hak Cipta sepenuhnya dipegang oleh sumber tersebut. Jika ada masalah terkait hal ini, Anda dapat menghubungi kami disini.
Related Posts
Disqus Comments