:: Tutorial :: Cara Buat Doodle yang Simple

30 September 2013


Assalamualaikum..

hari ni ubai nak buat tutorial cara nak buat simple doodle.

aku pun bukan terer pun..bru dok belaja lagi..aku buat simple jer..

klau ada yg hebat2 tu n sudi nak ajar aku..sila laa.. hehe..aku sudi belajar..aku nk pandai gak..hehe..

oklah,tk mau buang masa . jom kita start !!

1. korang buka dlu software nak buat doodle.

ada mcm software yg korang boleh guna, contoh Photoscape , Paint (windows software ) , atau PAINT.NET.

aku guna Pain.Net.. so, klau korang belum ada software tu..download dlu k-->  [ PAINT . NET ]

2. dah downloadkan.. sekrng open software.


bila buka software akan jdi cm gmbr atas nih k..

3. korang buat line. nak tekan kat na..??? haa.. tekat gmbr n tgk kt belah kiri tuh ada numbr 1. ikut number tu. lpas dah klik. lukis kat kertas yg disediakan tuh.. senang jerr..try tgk.



4. korang nmpk ada kotak kecik tu kan.. kat number 3 (dlm gmbr). tarik benda tuh ke bawah. ada dua kotak kecik kan..tarik dua2..satu ke kanan. satu lgi ke kiri.


5. lpas korng tarik akan jdi cm gmbr bawah ni ..


6. korang nak buat mata cm number 4 (dlm gmbr ) kan. klik rectangle (4a) .then lukis kat dlm muka tu.

ehh, cm na ubai buat songkok ?? haa...korang guna line jer cm na korang buat muka tu.. bila dah buat line. adjust kotak2 kecil yeerr..

hidung ngn mulut pun guna line jer k ^_^


kan dah jadi doodle !! hehe 

7.skrng nak kaler doodle lak..

korang tgk number 5(dlm gmbr). lpas tu korang pilih kaler kat bhagian bwah tu..yg ada bentuk bulat kaler2 tu..pilih warna yg korang nak k.




dah siap dah muka doodle korang.. hehehe.. utk bdan lak korang guna line atau pun rectangle ja.. aku lebih suka pakai line sbb boleh adjust sendiri kan..

cm na paham tak ?? klau tk paham gak , boleh pm aku kt fb aku atau fanpage gr nih k.. klau boleh aku bantu , aku bantu ya..hehe

maaf , kalau tk membantu sngt tuto nih.. aku tk cekap lgi nk buat lawa2 punya doodle , yng mata cntik bagai tuh..insyaallah lpas ni kalau aku tau, aku share .. hehe

sekian, 

p/s : jemput komen kat bawah nie..aku nk tau feedback dri readers blog aku gak hewhewhew .. byebye !!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kataubaid© .