:: Tutorial :: Background untuk Sidebar

12 September 2013


Assalamualaikum !!!

hari ni aku nak buat Tuto pasal Background utk sidebar mcm dlm gmbr kt atas ni..

korang tau tak nk buat cm ner ?? meh aku ajar..huhu

1. Dashboard > design > edit html 

2.cari code  h2{

cntl-F dan ltak code tu k.

3. copy  n paste code kt bawah ni bawah code tdi ( h2{ )

background:url(URL IMAGE);
border: 2px solid grey;
line-height: 28px
-webkit-border-radius: 10px;
text-align: centre;

*URL image tu, korang boleh dptkan dri photobucket ..senang jer.
**kalau korang nk adjust apa2..just tukaq number2 tu jer k..

haaa...lagi satu kalau korang tk buh pict kan..korang boleh letakkan plane kaler jer mcm aku buat tu.
cuma,kat background tuh korang buat cm ni..

background: codecolour;

utk code kaler tu kan , [ KLIK SINI ]

bila da siap semua , korang preview dulu tau..kot2 korang tak suka..t boleh adjust balik..
klau dah suka sama suka..cewah..save template..huuhu ^_^

xoxo publish !!

4 ulasan:

  1. rajinnya dia buat tuto.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tk mau lupa sbb tu yg buat tuto nie..hehe..

      Padam
  2. dulu buat jugak yg tu lepas tu baru2x nie edit balik blog, lupa pulak pasal tuu, ehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. haa..t boleh laa try balik..huhu

      Padam

Kataubaid© .