Tips - Tips untuk Para Blogger !!

29 September 2013




Assalamualaikum..

hari ni ubai nakk share skit ilmu2 yg ubai baca tdi kt blog seorng blogger nih..

dia bg tips utk berblogging..so, kali ni ubai nak share balik apa yg ubai belaja dri blogger tuh..hehe

ok.. seorang blogger tuh mesti kena ada apa ? nama ? nama blog ??

takk..seorng blogger tu mesti laa kena ada blog..klau tk bukan nama blogger laa kan..hehehe *tk lawah eh..cm krik krik krik jer.. hehe

ok..bila dah ada blog ,bru laa senang kita tulis entri kan..tk di nafikan ada lgi medium2 utk menulis ni kan..contoh lain adalah wordpress , tumblur dan fb itu sndiri boleh kita nk tulis entri2 kita..cuma tahap keberkesanan sesebuah entri juga penting kan..

1. setiap entri yg di buat mesti " BERPERENGGAN ".. org kampung ceq panggil paraghraph.. hehe

bukan apa..klau tk buat paragraph..nmpak cm bnyak sgt nak baca..bila kita bahagi2 kan dia kpada beberapa bahagian akan memudahkan pembaca kita untk membaca kan..satu lagi, mcm psyco pembaca sbnrnya..bila buat perenggan nmpk pendek jer entri kita berbanding kita tulis berjela-jela *panjng2 ... kan.

2. Provokasi !!!

Apa laah ubai dok suh org provoke2 or len nih...jahatnya ubai..

bukaann..korang jangan lah provoke mcm nak jatuh kan kerajaan laa bagai tuh smu..*time PRU diizinkan..hehehe..

Contohnya korang buat entri mengenai perbezaan antara lelaki dn perempuan ker.. " lelaki amat comel tp perempuan tak comel sgt " ni contoh k.. jgn band ubai lakk lepas nihh... hehe.. aku straight k..hahaha

**dok merapu dah..

3. Ringan !!

eh , ubai ni.. tdi suh provoke skung suh ringankan berat badan lakk..mana aci..nie entri jer..org baca entri tk tgk pun tuan blog kan..

adeess..jgn merajuk..ubai suh ringankan blog korang jerr..badan korang nak kurus ker tak..ikut kehendak family k..klau depa suh kurus..maka try la bgi kurus..klau depa suka korng mcm mna skung...happy n bahgia laa anda2 sklian..hehe..*jap ni entri utk jga kesihatan ker nih..hehe..lariss tajuk sudaasss...

cuba ringan2kan blog kita..blogger tu ckap make sure dlm blog kita nih tk leh  ada lebih dr 100 link.. yg ni ubai tk sure cm na nk buat..tpi ada jer..apps yg boleh kita check berat blog kan..contohnya [ KLIK SINI ] ..

** ubai dah check tdi berat blog ubai..188kb..Da seorng blogger tuh ckap..klau lbih 100kb kra berat dah..adess..jom diet laa cm nihh.. hehe.. *  t ubai buat tuto  psal nk check Berat blog k..klu korng nk cepat..just klik at that link n msuk kan URL blog korang..n DONE !! ^_^

fuhh..panjngnya ubai membebel hari nih..harap 3 tips ni..membantu korang k..ubai pun msih belajar..boring2 tk buat pa tuh..rajin2 laa tanya kat pak cik google pasal blog2 nih..selagi pak cik google hidup dia sudi membantu..hikhikhik..
kan ubai dah ckap..hehe

ok..lah jumpa lgi..t klau ada tips2 lain..ubai share naa.. ^_^

p/s : korang tau tak cara nak check first date korang buat blog korang ?? komen kt bawah ni yer kalau tau..klu tk tau pun, komen jerr..hehee..ubai suka org komen kt entri ^^

4 ulasan:

  1. thanks...suka yang speed test tu....saya punya 0.38 seconds untuk download. isi juga $$$

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah try kerr ?? wah2.. laju yaa blognya.. hehe

      Padam
  2. sekali lagi....size 134.97 kb dan load time : 0.13 seconds...itu saya punya...hihihi

    BalasPadam

Kataubaid© .