Tanggungjawab Kita !!

23 September 2013


" siapa di antara kamu melihat kemungkaran , maka cegahlah dngan tangan , jika tidak mampu cegahlah dngan mulut , jika tak mampu juga, cegahlah dengan hati , sesungguhnya mencegah dengan hati itu adalah selemah-lemah iman "  -hadis Rasulullah

Assalamualaikum ,

Apa sbenarnya tanggungjawab kita terhdap masyarakat kita ?

Amalan tegur menegur sudah berkurangan , masyarakat bergelumang dengan dosa . di mana kita ??

urusan tegur menegur atau berdakwah sebenarnya bukan tugas ustaz2 semata-mata . Setiap dri kita ada tanggungjawab kita ..

dlm hadis kat atas , nabi dah bgitahu kpd kita yg klau kita nmpk benda maksiat cegah la dngan tangan, klau tk mampu dngan mulut , klau tk mampu juga ,cegahlah dngan hati.. Nabi sambung  di hujung hadis..mencegah dngan hati adalah selemah2 iman.

maka, klau kita mampu menegur pembuat maksiat ,tegur laah dngan cara berhikmah.

dalam konteks keluarga pula , ayah perlu menegur anak2 yg buat salah..begitu juga ibu yg berperanan mendidik anak2.

di pejabat , jadikan diri kita sbgai org yg mempraktikkan ilmu agama agar org lain tgk..mereka pun mahu mencontohi kita..

ya, susah sbnrnya nk buat baik..sbb  tkot org kata , tkot ter"riak " ..

mohon kpada ALLAH agar kita di jauhi dri akhlak2 buruk..aamiinnn..

sedeh tgk masyarakat kita skung ni..tp ubai tk nafi , anak2 muda skung dah mula mencintai ilmu .. bnyak yg mula berjinak2 dngan masjid dan surau..oleh itu, tanggungjawab kita utk bimbing diorng tuk trus istiqamah dalam jalan2 Islam..jgn HINA mereka !!.. beri galakkan..

pelik tak ? kita asyik membantah org2 yg ajak kita buat baik , sedangkan kita tau ,diorng ajak kita buat baik.
tp bila org ajk buat dosa, seronok laak kita buat..tanpa ada bantahan..renung2kan..

sama2 mohon hidayah ALLAH..aku tk perfect, tp ttb terdetik nak tulis benda nie..hehehe..tak salah kan, klau aku tulis cm ni..jom sahabat2 , kita jadikan alam maya ini sbgai medan tuk terus sebarkan Islam..Yakin dngan Janji ALLAH, pasti ada pahala disebalik amal baik yg kita buat ^_^

sekian.


p/s : siapa2 yg belum join segmen ubai lagi ..jom2 ,smpai 29 sept jerr [ KLIK SINI ] .. korang yg dah join.. [ KLIK SINI ]

**last update peserta 22/9/13 ..insyaallah, malm nnt akan ada update ..jgn risau..hehe



2 ulasan:

  1. nak tegur pun kena tengok situasi dan siapa yang kita nak tegur. tu mmg jadi tggjwb kita :) kang salah cara, lain jadinya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hikmah ..itu yg penting kan.. huhu

      Padam

Kataubaid© .