Bertudung TAK BOLEH kerja sini !!



Assalamualaikum , 

sejak dua menjak ni kita da tgk kt fb kan , ada seorng perempuan ni dia just buat status fb dia mngenai sestgah premis perniagaan di dlm negara kita ni tidak mahu mngambil pekerja2 wanita yg bertudung. ini sbnrnya bukan isu main2..

sbb pa ubai ckp cm tu..

seolah2 tuan kedai dan ahli2 nya tk respect atau dlm kata lain tk hormat kpada pakaian org ISLAM secara amnya dan ISLAM itu sendiri . kenapa mcm ni boleh berlku ?? sepatutnya , dlm negara Islam dan dlm negara yg bebas mngamalkan agama ni patutnya mmpunyai rakyat yg open minded skit..tk kan sbb pakai tudung , boleh merosakkan hasil syarikat..

malah klau korng baca HM hri ni kan..wartawan menyamar jdi peminta kerja di kedai2 yg di sebutkan..
ada yg menerima pekerja wanita bertudung .. ada yg tk menerima .. dan lebih ngecewakan lgi..bila diliht akan kedai tu terdpt  wanita2 ISLAM yg tk brtudung bekerja di situ..sedeh2 btul2 sedeh..

ini ka yg kita nak ?? tatkala org nk praktikkan islam ..ada pihak yg menghalangnya ..di harap2 lpas nie kementrian akan buat satu resolusi mngenai perkara nih..

p/s : "pengorbanan seorang muslimah yg mmpractikkan ISLAM bila berada di masyarakat yg mngabaikan hukum2 ISLAM.. truskan berusaha jaga ISLAM..jgn risau..klau kedai tu tk trima korng sbb korng ikut apa yg ISLAM suruh..jgn risau dan yakinlah , ALLAH ganti dngan lebih baik nnt " insyaallah !!

4 ulasan:

  1. teruk nya..
    tu dh nme diskriminasi..
    tak ske r org mcm nih
    org mcm nih patut dihukum je

    BalasPadam
    Balasan
    1. ntahlaah apa nk jdi kt rkyt msia..bila org ISLAM dia jerr..nie yg nek kepala tu..sedeh..

      Padam
  2. sgt sedih ble situasi nie terjd di dalam negara kita di mana agama rasmi ialah agama Islam..
    bila premis2 tersebut buat cmnie, seolah2 wanita yg bertudung tue xde value dan tidak menaikkan sale mereka..sgt kolot pemikiran sebegitu kan..
    lain la klu premis2 spt pub ke, disko ke..tue mmg la lain cerita..hehe..
    anyway, such a good sharing..;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. thankz..jom sama2 kita sebarkan yg mana patut utk ISLAM juga.. ^^

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.