Apa itu SLE ??

Assalamualaikum kawan !!!

korang sihat ?? syukurlaah dengan nikmat yg kita ada..terutama nikmat sihat.. ^^

hari nie ubai nk cite ngan korang pasal SLE.. korang mesti nk tau apa itu SLE  kan .. SLE adalah "Systemic Lupus Erythematosos " .. atau Lupus ..

apa lah ubai nii..nk sebut pun susah kan..

sbnarnya penyakit ni adalah disebabkan immune system kita attact kita punya cell dan tissue kita..ia berlaku sebb autoimmune .

auto immune nie adalah..action yg di lakukan oleh immune system terhdap cell2 badan kita..dia akan effect beberapa organ kita.

asalnya immune system nie dia kan protect kita dri bacteria..tp bila jdi autoimmune , dia akan mkan cell2 bdan kita..dia boleh menyerang hati , jantung , joints dan mcm2 lgi..penyakit nie unpredictable ..selalunya perempuan lebih tinggi risiko nak menghidap penyakit ni berbanding lelaki..

lupa nak bgtau..bila seseorang tuh kena SLE, inflamation(kekembungan ) pada cell dan akan memusnah kan tissue kita..

klau inflamation berlaku di jantung --> pericarditis , myocarditis dan beberapa lgi penyakit.

kalau kt pulmonary --> pleuritis

klau kat reproductive system : SLE meningkatkn kadar fetal death

antara punca2 penyakit nie terjadi sbnrnya tiada yg tahu..cuma hasil kajian , mereka kata mungkin factor family yg ada pennyakit ni.. selain tu , sbb environmental , contoh korng buat silicon breast transplant..tp doktor tk dpt sahkan benda tu btul ke..penyebab utama penyakit ni..

tuk kesan atau diagnos pnyakit nie laak..korang boleh buat lab test atau diagnostic criteria..


File:Symptoms of SLE.png


rawatan laak..tk da yg specific..hnya makan ubat sperti corticosteriod dan anti-malarial drugs dan beberapa ubat lain.. SLE tk boleh nk stop dia..cuma boleh slowkan pembiakan dan aktiviti mereka..

secara keseluruhan nya "SLE tk leh disembuhkan tp boleh dirawat "

tp siapa kita nak lawan ketentuan ALLAH kan..kalu ALLAH kata kamu sihat , mka sihat laa kan..

File:Vacuolar interface dermatitis - high mag.jpg
Micrograph showing vacuolar interface dermatitis, as may be seen in SLE. H&E stain.
apa2 pun kita doakan sahbat2 kita agr terus kuat melwan pnyakit nie..atau penyakit2 lain juga.. sakit itu kifarah dosa.kelebihan korang.. tanda ALLAH syang..bila sakit, kita akan ingt ALLAH sentiasa kan..chaaiiyyokkk !!! smoga sihat2 selalu..jgn lupa makan ubat !!

yg tk kena pnyakit nie..tolong jga2 permakanan..sbb tkot2 kita mudah dijangkiti penyakit2 lain..sperti obesiti dan sbgainya..^^

p/s : klau info ubai ni salah..bgtau k..ubai pernah belajar benda ni sem lepas..dok recall balik..hhehehe..klau da nk tmbah , feel free to do so k.. ^_^ syakallah !!

hari nie 21 sept..nk kluarkan segmen !! t korang join k !! ^^

2 ulasan:

  1. Balasan
    1. moga manfaat..sorry xplain dlm bhsa melayu susah skit..hehe..klau tk paham bgtau k ^^

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.