:: Tips-tips :: Tips Untuk Berjaya dalam Peperiksaan

19 Ogos 2013






Assalamualaikum , 

hari nie aku nk kongsi skit tips-tips tuk skor dlm exam. PMR ngn SPM nk dekat dah kan..so, mesti korng nk tau cm na laa nk skor dalam exam nie kan..aku pun bukan pandai sgt , tp ikut pngalaman yg lama2 juga laa..

kalau kita nk berjaya , 

1. Kita kena sentiasa muhasabah apa2 yg kita buat 

cth : exam kita yg pertama kita dpt sikit jer, kita kna check balik kt mana kita salah dan sbb pa kita jdi cm tu..haa, lpas tu bru kita boleh cri cara baru nk improve kerja study kita kan.

2. Study dngan konsistent

kita nie kdng2 study " hangat2 tahi ayam " jer..bila dah dpt result truk bru smngt nk study..lama2, dok ulang balik pa yg pernah kita buat dlu kan..so, konsistensi amat penting dalam study.

3. Buat latihan bnyak2.

mak aku selalu pesan kt aku " ubai, buat latihan bnyak2..bru t hg tau hg kurang kat mna " ..huhu..kita sbnrnya tkot buat latihan, sbb kita takot nk kna study lgi lps nie kalau kita salah..btul tak ? haa..hakikatnya, klau kita tk uji diri kita..cm na kita nk sukat tahap pembelajaran kita kann..

4. Hormat guru .

ustaz don selalu menitik beratkan aspek ini..sbb pa ?? guru merupakan org yg mngajar kita.diorng share ilmu diorng dngan kita.klau kita tk hormat depa , t tak berkat ilmu kita..sbb tu laa ilmu tk mau msuk dlm otak..

5. Banyakkan berdoa

Doa adalah senjata umat islam..tk kira laa kita bangsa apa skali pun..kita tetap akan berharap kpada tuhan, tuk org ISLAM.. kita hnya berharap kepada ALLAH..Allah maha KAYA , kita nie faqir jerr..so, bnyak minta kpadanya..dan yg penting skali adalah kita yakin dngan doa yg kita minta tu.

6. Hormat ibu bapa

redha ALLAH terletak pada redha kedua ibu bapa..maksudnya..ALLAH akan redha dngn kita kalau ibu bapa kita redha dngn kita. kalau parent asyik dok marah kita jer..hati2 takot kemurkaan ALLAH juga bersama2 mereka..jdi hormat laah mereka..doa ibu adalah antra doa2 yg mustajab..minta laa pada mereka supaya mendoakan kita.

hahaha..pandaikan aku ckp jer..insyaallah, aku pun akan practice balik n muhasabah balik apa yg aku kurng dan top up balik sblum final nnt..huhu..semoga korang berjaya dan ingt berjaya kita bukan tuk hri nie sebnrnya..tp ia utk masa depan kita nnt..

sekian, wslm..

p/s : korang rajin2 laaa kome..aku nie tiap2 hri dok tunggu org komn kt blog aku nie..sunyi jerr..hehe..t korng tinggalkan link blog korang k..aku nk follow korng k..t korng follow balik aku k..huhu.. #pray4egypt

1 ulasan:

  1. maksih infonya gan !
    kunjng balik ya

    sepatubordir-oke.blogspot.com

    BalasPadam

Kataubaid© .