Makna Raya ??


Assalamualaikum kawan2 !!! sihat kah anda ?? mesti korang tgk siap2 diri dan rumah korng sbb esok nak raya dah !!! huhuuhu..

Insyaallah , malam nih (7 ogos 2013 ) depa akan tgk anak bulan..klau dah nmpak , esok raya laa ..klau tak nmpak, nmpaknya tmbah satu hari lgi laa yer..ramadhan kian sampai kepenghujung..tak tau sebb pa kdng2 tak rasa cm ramadhan nk p tinggalkan kita..mungkin terlalu bnyak dosa hingga trtutup hijap..tp  bila asyik fikirkan ramadhan yg bakal berlalu..sebak juga diri ni..apa laa yg aku dah buat sepanjng bulan ni..semoga keampunan ALLAH bersama2 kita . AAaammiiiiiiinnnnnnnnn..

hari ni aku nk share ngan korng mngenai makna raya mengikut definisi masyarakat kita hari ni..

kanak-kanak : raya adalah hari bersuka ria , jumpa sepupu sepapat , jumpa atuk n nenek dan yg penting !! DUIT RAYA !! huhu..

Budak sekolah rendah : raya adalah hari mngumpul duit2 raya.. lpas raya, apa lagi shopping sakan laa..beli itu ini..

Budak sekolah menengah : raya telah mula mngajar something kt diorang boleh berfikir dah mngenai hikmah ramadhan..tp duit raya still dpt lgi kaan.. hehe

Budak Universiti : raya adalah masa utk bersama family dan rakan2...setlah berjauhan sekian lama di perantaun..msa nie pulang bertemu kluarga dan teman..note that duit raya dah start nk berkurng.. hehe

Orang yg bekerja : A ) dah kena start kira2 duit dah sbb anak sedara tgh beratuq panjang mcm buka lane tol laakk..hehe..tp masih belum bg duit raya..sbb tak kawin lgii..hehe..tp duit raya dah tk dpt..kuih raya adelahhh..hahha

B) bila dah berkahwin , mula laa episode memberi duit raya kpada anak2 sedara. amalan yg baik utk diamalkan sebenarnya . bila kita beri kat budak2 tu..cuba tgk riak wajah mereka yg gembira ..pasti tk ternilai harganya utk digantikan dengan wang ringgit.

Orang Tua : raya paling bermakna bila kesemua anak2 dan cucu2 berkumpul di rumah..di situ..celoteh2 anak2 dan cucu2 menghiburkan hatii yg lama merindui mereka..huhu

bnyak kan definisi sebalik raya tu..hewhew..tk pe kita jer tau definisi raya utk diri kita..kan2..huhu..k..lah nk chow..nk kemas umah lakk..hehe..bye !!! ohayooo !! hehe

p/s : Selmat Hari Raya Aidilfitri , kullu a'am wa antum bil khoir insyaallah..taqabbalallah minna wa minkum taqabbal ya kareem.. raya elok2 yer..jgn men mercun..mercun pop2 tk pe..hehe




No comments

Powered by Blogger.