Aku suka dia , tapi ?

Merenung ke luar tingkap , terbayang wajah si dia yg tergambar di fikiran. pertemuan semalam tanpa di duga mngimbau kembali kisah2 sewaktu di alam Universiti dulu.. skung , msing2 sibuk dengan kerjaya masing2.. aku harap dpt bertemu dngan Ika lagi.

Sedang aku sibuk merawat pesakit , ttb ada seorng perempuan mnyapa aku dri belakng. "Assalamualaikum Dr. haikal !!" aku segera menoleh kebelakng , Aku tergamam. Ika sedang tersenyum kpada aku. " waalaikumsalam , hye Dr. Ika " aku segera mbalas senyumannya.

Kami berborak panjng sambil2 tu terselit juga kisah2 lama di Universiti dahulu. Aku bingung , perasaan yg telah lama hilang kembali menjelma . Adakah aku rindu kepada dia ? Adakah perasaan cinta itu kembali subur dalam diri ini ? kdng2 terlintas jua di benak fikiran nie Ika sudah berpunya ke blom ?

Satu hari aku kuatkan diri aku untuk bertnya kpada Ika mengenai " status "nya skrng. Ttba Amir menyapa kami berdua. aku lihat ika begitu selesa bila amir ada , dia ketawa riang tk sperti perbualan aku dngan dia.Aku dpt mngagak , ika nie suka dekat amir nii.Aku abaikan dlu segala persoalan yg  bermain di fikiran aku.mungkin bukan masa yg  sesuai utk aku bertnya mengenai hal itu skrng.

selang beberapa minggu , ika menelefon aku , dia sedih sbb dia ada masalah,dia menceritakan masalahnya pada aku.rupanya amir akan bertunang dngn org lain , dri suaranya jelas menunjukkan yg dia kecewa dan sedih.Akhirnya persoalan aku terjawab.Ika suka kepada Amir . tp Amir pula sudah mempunyai calon. Aku pula suka kepada ika. mcm mana nak mulakan nie ?

setelah situasi reda, aku meluahkan apa yg terbuku di hati ini. aku tekad , klau lpas ini ika nak benci aku pun, aku tk kisah..aku tk suka pendam lama2.ika terkejut dan meminta sedikit masa utk berfikir.Dia menyuruh aku melakukan solat istikharah dahulu. dan tunggu sehingga dia sedia membuat keputusan.

aku mula resah , hampir 2 bulan  ika senyap tanpa berita . Aku lak bimbing andai stu yg buruk berlaku padanya. Aku tk kisah kalau dia menolak lamaran aku tp  kalau boleh beritahu  pada aku. Aku hrp aku boleh berkawan dngan dia seperti biasa. dlm kesibukan  aku melayan kanak2 di wad pediatric nie , telefon aku berdering , msj masuk, aku segera membacanya .

" aku terima lamaran kau. so, mulai skrng kita tk leh mesej , call dan sbgainya smpai hari perkahwinan kita. segala urusan perkahwinan kita , aku serahkan kpda family aku.so, pa2 contact diorg k"

aku tersenyum sndiri, mcm nk mnjerit ja bila selesai baca mesej tu..wajah budak didepan mata nie pun aku dah tk perasan..hehe..selepas beberapa hri , aku menelefon kluarga aku dan mnyatakan hasrat aku utk berkahwin.diorang tk kesh sbb umur aku tk la muda sgt dan dah sesuai utk berumahtangga. aku mngawal diri aku  drpd call or mesej dia. Aku sedar , nak dpt mutiara bukan mudah, perlu menyelam hingga ke dasarnya. Sesuatu yg berharga tk kan diperoleh dngan mudah. 

aku mula mmpelajri ilmu2 agama , agar nnt aku dpt membimbing keluarga aku ke arah mardhatillah.Restu ibu bapa juga penting dlm menjamin kesejahteraan rumahtangga yg  bakal di bina. kurangkan maksiat sblum perkahwinan agar kasih sayang dan cinta selepas kawin mekar dansegar hingga ke akhir hayat.

sekian.

* tulisan bold tu adalah tips2 tuk sama2 kita cakna yer..

p/s : moral of the story apa2 yg kita nk buat mesti letakkan Allah no 1. bru la kita tk kecewa.. sbb tu kita buat istikharah bila ada dua benda yg kita tk tahu klau kita buat pilihan akan memudaratkan kita atau tidak. so , selamat beramal !! #pray4egypt :) komen2 yer..

campaign image

4 ulasan:

  1. Betul tu!
    Jangan pernah kita lupakan Allah kerana Allah tidak pernah sesekali melupakan kita. :)
    Terima kasih atas perkongsian.
    Jemput ziarah ke blog saya: http://khairamir.blogspot.com

    BalasPadam
  2. :) bestnya cite. bgus terapkan nilai agama dlm penulisan ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. thankz..mohon tunjuk ajar yaa .. huhuhu

      Padam

Dikuasakan oleh Blogger.